Nedelja 29.11.2009.
17:10
Večernji list

Hrvati među 15 najdebljih na svetu

SZO je utvrdila da čak 61,4 odsto hrvatske populacije ima prekomernu težinu, zbog čega su se našli u grupi 15 najdebljih nacija na svetu. U Hrvatskoj muškarci imaju više problema sa gojaznošću nego Hrvatice, a što su stariji to su i deblji.


Prema istraživanju, koje je SZO sprovela od 2000. do 2008. godine, među deset najdebljih naroda našle su se i naše komšije - Bosanci i Hercegovci.

Prema najnovijim podacima SZO, u svakom pogledu najdeblji su stanovnici Samoe, dok su muškarci iz Hrvatske pri samom vrhu svetskog poretka.

Hrvatsko zdravstvo uskoro bi moglo da ima mnogo problema sa gojaznim ljudima, jer su Hrvati na visokom drugom mestu po broju odraslih kojima preti opasnost od gojaznosti sa 41,35 odsto.

SZO navodi da su muškarci u Hrvatskoj šesti po debljini na svetu (67,7 odsto), a Hrvatice su na 22. mestu (58,2 odsto sa prekomernom težinom).

Hrvati su dakle na 13. mestu po debljini sa 61,4 odsto, a od susednih zemalja ispred Hrvatske je jedino BiH, koja je na 10. mestu.

SZO procenjuje da će se do 2015. godine broj debelih ljudi popeti na 2,3 milijarde. U proteklih 50 godina mnogi od nas počeli su da odlaze na posao automobilom umesto da hodamo, draža nam je brza hrana nego kuvanje i tradicionalna ishrana, a ako možemo da biram između lifta i stepeništa, biramo – lift.

"Alarmantno je to što nije reč samo o ljudima srednjih godina, već i o deci i adolescentima. To je novost", rekao je James Hospedales, koordinator za prevenciju i kontrolu kroničnih bolesti u Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji.

Danas jedna od tri odrasle osobe na svetu ima prekomernu težinu, a jedna od deset osoba je gojazna.

2024 © - Vesti online