Subota 22.01.2011.
11:23 >> 18:27h
B92

Stefanović: Sa Prištinom i o statusu

Borislav Stefanović

Gostujući sinoć na B92, Stefanović je rekao da će se, za razliku od pregovora koje je vodila međunarodna trojka u Beču kada se razgovaralo isključivo o statusu, sada zajedno sa EU za pregovaračkim stolom razgovarati o svim otvorenim pitanjima.

"Pregovori će biti teški, oni će trajati dugo, očekuje nas dosta prepreka, ali mi smo optimisti, imamo nov fleksibilan prostup i više alternativnih rešenja za svako od otvorenih pitanja", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, za sve teme formirani su ekspertski timovi, a da će na osnovu predloženih rešenja šefovi pregovaračkih timova donositi odgovarajuću političku odluku koja će potom biti sprovedena.

On je rekao da pregovori nisu tehničke prirode i da je ovo jedno od dva najvažnija državna pitanja ove godine, uz kandidaturu za Evropsku uniju, te da svako od pitanja, poput problema električne energije ili telekomunikacija, ima tehnički aspekt, ali je i povezan sa statusom.

Stefanović je rekao da se sada usaglašava spisak otvorenih pitanja, ali da bi dijalog mogao da počne oko telekomunikacija, aviosaobraćaja, katastara, problema nestalih lica, odnosno stvarima koje su na prvi pogled jednostavnije, da bi se kasnije prešlo na teže koje su povezane sa statusnim pitanjem.

Što se tiče amandmana koji je predložila grupa "zelenih" u EP, u kojem se zahtevalo da se predstojeći dijalog Beograda i Prištine "ne dotiče pitanja statusa" i koji je u ublaženoj formi usvojen tesnom većinom glasova u EP, Stefanović je rekao da ga taj amandman ne brine, jer je to preporuka, deo šireg političkog akta koji nije obavezujući za Srbiju, niti predstavlja bilo kakvu vrstu političkog pritiska na Srbiju, ali da će statusno pitanje provejavati sve vreme pregovora.

Na pitanje da li ga zabrinjava činjenica što je Euleks proglasio sever Kosmeta opasnom zonom, Stefanović je rekao da sve što se dešava u pokrajini može da ugrozi pregovore, da stanovništvo može biti isprovocirano nekim postupcima Prištine, zbog čega je apelovao na Srbe na Kosmetu da ostanu mirni kako ne bismo dali povoda da ceo proces ode u pogrešnom pravcu.

2024 © - Vesti online