Petak 21.01.2011.
12:24
Slobodna Dalmacija

Hrvatski profesor: Srpskog ambasadora bih nogom u stražnjicu preko Dunava

Đani Bunja

"Sa Srbijom ne treba da imamo nikakve odnose. Šta ima veze što smo susedi? Prvo bih izbacio njihovog ambasadora iz naše države i na Dunavu bi ga nogom u stražnjicu da ga lakše pređe", izjavio je Bunja koji je i univerzitetski profesor, a izveštava "Slobodna Dalmacija".


Bunja je to izjavio na konferenciji za novinare o položaju hrvatskih veterana, ali za njega to nije govor mržnje, jer je to izrekao, kako je naveo, u kontekstu navedene teme, piše splitski dnevnik.

Bunja je prošle godine izazvao oštre kritike kada je rekao da Srbima u Vukovaru, Obrovcu i Benkovcu neće dozvoliti upotrebu ćirilice i isticanje nacionalnih obeležja

Reagujući na tu izjavu, vicepremijer Slobodan Uzelac izjavio je da bi "nas takva politika dovela u državu kojoj bi glavni grad bio Rim". Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da bi takvim izjavama trebalo da se bave nadležni državni organi. 

Predsednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU Vesna Pusić izjavila je da su "ludaci postali izuzetak, a ne standard hrvatske politike".

Šef HSP-a Danijel Srb ne veruje da je to Bunja, kao univerzitetski profesor, mogao da izjavi, jer to nije njegov rečnik. Bunja je, međutim, "Slobodnoj Dalmaciji" rekao da stoji iza svoje izjave koju su objavili lokalni mediji, iako je ona donekle izvučena iz konteksta.


"Rekao sam to u funkciji metafore da je hrvatska državna politika još jednom poražena u odnosima sa Srbijom, sa čime se slaže veliki broj ljudi", dodao je on.


"Slažem se sa ocenom da je moj izraz možda bio politički nekorektan, ali sam imao pravo da ga izreknem u pomenutom kontekstu", kazao je Bunja.


Na pitanje kako vidi odnose dve zemlje, Bunja je odgovorio da "treba omogućiti neometan protok ljudi i kapitala, ali odnose ne treba imati dok međusobno ne raščistimo određene sporove".

2024 © - Vesti online