Petak 21.01.2011.
09:19 >> 12:22h
RTS

Srbija traži Purdu, Hrvatska odustala

Tihomir Purda za sada u zatvoru u Zenici

Purdi je danas produžen ekstradicioni pritvor u Bosni i Hercegovini na 22 dana, na osnovu zahteva koji je uputila Srbija.

Hrvatski elektronski mediji preneli su izjavu portparola Suda BiH Selme Hadžić da je "Srbija juče posredstvom ministarstva pravde prosledila zahtev da se produži ekstradicioni pritvor Purdi do maksimalnog roka od četrdeset dana".

Taj zahtev upućen je da se omogući da Srbija dostavi dokumentaciju potrebnu za odlučivanje o Purdinom izručenju, rekla je ona i dodala da je Sud BiH danas doneo odluku kojom se udovoljava zahtevu iz Srbije i kojom je Purdi produžen pritvor.

Pošto je Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku zaključilo da ne postoje osnove za krivično gonjenje Tihomira Purde, njegovo izručenje sada može da zatraži Srbija.

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo neće tražiti Purdino izručenje od Bosne i Hercegovine, gde je uhapšen na osnovu srpske poternice. Tužilaštvo je sprovelo istragu na osnovu podataka iz kopija spisa protiv Purde, koje je Hrvatskoj dostavila Srbija.

"Nisu pronađeni dokazi da su Purda i drugi branitelji počinili ratne zločine za koje se tereti", navedeno je u saopštenju tužilaštva u Osijeku.

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković izneo je mišljenje da nema uslova za izručenje Purde Srbiji, reagujući na saopštenje županijskog tužilaštva u Osijeku da neće tražiti izručenje. 

"Stekli su se uslovi da Srbija revidira svoje odluke oko Tihomira Purde", izjavio je Bošnjaković, napominjući da je županijsko tužilaštvo saslušalo velik broj svedoka i "na osnovu iskaza nije utvrđena sumnja da je Purda počinio ikakav zločin".


Mostarski advokat Josip Muselimović, koji u BiH zastupa Tihomira Purdu, izjavio je da će od suda BiH ponovo zatražiti da se njegov klijent pusti iz ekstradicionog pritvora. Muselimović je ocenio da odluka državnog tužilaštva Hrvatske da pravosudnim vlastima BiH ne podnese zahtev za Purdino izručenje može ozbiljno da zakomplikuje situaciju.

Ministarka pravde Snežana Malović je ranije najavila da će Srbija zatražiti ekstradiciju Purde iz BiH ukoliko Hrvatska odluči da ne pokreće krivični postupak protiv njega. Malovićeva je, takođe, navela da tu odluku očekuje do 21. januara, budući da pritvor Tihomira Purde ističe 23. januara, odnosno, zahtev za izručenje se mora podneti do tog datuma.

Osiječka policija je proteklih dana obavljala razgovore sa oko 20 svedoka u slučaju vukovarskih veterana. Među osumnjičenim veteranima, koje pravosuđe Srbije tereti za krivično delo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, nalazi se i Tihomir Purda.

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. januara kad je uhapšen na graničnom prelazu Orašje, pri ulasku u BiH. Određen mu je pritvor od 18 dana, što je rok koji je ostavljen Srbiji za dostavljanje zahteva za izručenje i potrebne dokumentacije.

Srbija je još 2007. godine raspisala poternicu za Purdom, ali i još dva hrvatska vojnika zbog sumnje da su u novembru 1991. godine pucali u ranjene vojnike i dva ubili, dok je treći umro u bolnici. Hrvatske vlasti nisu reagovale na poternicu, iako su je imale još od njenog raspisivanja. 

Traže se i bivši vojnici JNA koje su osudili Vojni sudovi

 

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je juče Hrvatskoj diskove koji se odnose na više desetina ljudi koje Srbija potražuje zbog presuda koje su doneli nekadašnji Vojni sudovi, izjavila je ministarka pravde Snežana Malović. "Srpska strana je time ispoštovala dogovor postignut na sastanku mešovite komisije prošle sedmice u Zagrebu", rekla je Malovićeva.
Prema rečima ministarke pravde, dostavljanjem diskova Srbija je potvrdila opredeljenost za punu saradnju sa državnim organima Hrvatske.

2022 © - Vesti online