Petak 21.01.2011.
09:51 >> 12:33h
Press, Politika

EP odobrio podelu Kosmeta?!

Rezolucijom zabraneni razgovori o statusu, ali ne i o podeli
 

Evropska unija spremna je da prihvati podelu Kosova i Metohije ukoliko bi se tako dogovorili Beograd i Priština, piše "Press", pozivajući se na izvor iz vrha vlasti. Ovaj list piše da je na zasedanju Evropskog parlamenta tokom ratifikacije SSP-a potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću nezvanično sa najviših mesta poručeno da Srbija može da usmeri pregovore na promenu granica Kosmeta!

"Da se u EU prvi put ozbiljno razmišlja o podeli Kosova i Metohije govori i činjenica da je iz amandmana koji je predložila Urlike Lunaček, izvestilac za Kosovo, izbačen deo kojim se od Beograda zahtevalo da u dijalogu sa Prištinom ne pominje nove pregovore o podeli Kosova...", rekao je izvor "Pressa".

Vicepremijer Božidar Đelić nije juče hteo da komentariše ova saznanja, a komentar nije mogao da se dobije ni od drugih predstavnika vlasti. Ministar za Kosovo Goran Bogdanović ističe da politika Srbije ne ide u pravcu podele.

"To je vrlo škakljivo pitanje, jer mi želimo da zadržimo Kosovo i Metohiju i još nismo razmišljali o mogućnosti njegove podele, ali to ne znači da i o toj temi ne treba razgovarati. Međutim, politika Srbije ne ide u pravcu podele, koju ni naš Ustav ne bi dozvolio“, objašnjava Bogdanović.

Kacin: Nema podele. Niko je nije ni tražio!
 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da je amandman "zelenih" u Evropskom parlamentu na Rezoluciju o evrointegracijama Srbije, kojim se Beograd pozivao "da uđe u dijalog sa Kosovom bez daljeg aludiranja na nove pregovore o statusu ili o podeli", izmenjen i izbačena je odrednica "podela" kako se ne bi stvarala konfuzija.


"Smatrao sam da je pominjanje reči 'podela' nepotrebno i suvišno. Pominjanje reči 'podela' je nepotrebno jer niko iz Srbije nikada zvanično nije predložio podelu, pa bi bilo nekorektno da se ta reč našla u Rezoluciji EP", kazao je Kacin.


"Ponavljam da otvaranje pitanja statusa i eventualne podele Kosova u razgovorima Beograda i Prištine nije predviđeno ovom rezolucijom. Izostavljanjem reči 'podela' želeli smo da izbegnemo konfuziju i spekulacije. Niko iz Prištine takođe nije pominjao podelu", rekao je Kacin.

 

EU neće dozvoliti podelu Kosmeta

Predsednik Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić smatra da od podele nema ništa i da to EU nikada neće dozvoliti.

"Čini mi se da se Vlada Srbije nije spremala za razgovore i da pričom o podeli samo kupuje alibi za nove poraze koji će uslediti dok čekamo podelu, a karavani prolaze... U proces podele može se ući jedino ako bi Srbija prvo priznala nezavisnost Kosova. A to znači odustajanje od dosadašnje politike, menjanje Ustava i brisanje Rezolucije 1244. Tek potom, uz pomoć međunarodnih institucija usledili bi dogovori o novoj granici", objašnjava Janjić, i upozorava da podela Kosmeta ne odgovara nikome u svetu, pa ni Rusiji.

"Time se ulazi u priču bez kraja, koja ne odgovara ni najozbiljnijim igračima. Problem bi nastao jer ni Vašington ni Brisel ne bi mogli da kontrolišu podelu ili trampu Srbija - Kosovo. Tu se ne bi znalo ko šta traži, nudi ili daje, niti koliko će ljudi zbog toga da pogine. Nikome se ne otvara novi rat, a mišljenja sam da podela koliko nije realna, toliko je opasna po Srbiju, jer podela Kosova neće proći bez otvaranja pitanja Makedonije i BiH...", kaže Janjić.

Rasmusen: Nema podele 

 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da podela Kosova i Metohije  nije opcija međunarodne zajednice, poručivši da buduće kosmetske institucije treba da budu odgovorne i odmerene.

U intervjuu prištinskom listu "Koha ditore", Rasmusen je poručio da NATO ostaje glavni garant mira i da je prerano da se govori o učlanjenju Kosmeta u NATO i da Snage bezbednosti Kosova nisu vojska.
"Iz bezbednosnog ugla, što je i deo koji se odnosi na NATO i KFOR, ono što očekujemo, a možda je bolje da kažem i što tražimo od kosovskog rukovodstva, jeste da nastavi sa savremenim i konstruktivnim pristupom", rekao je Rasmusen.

 

2024 © - Vesti online