Petak 21.01.2011.
06:12
Vecernje novosti

"Ne žalim zbog bombardovanja Srbije"

Veliki broj civila stradao je tokom NATO bombardovanja
 


Drugi deo Kembelovih "Dnevnika" izašao je u četvrtak iz štampe u Velikoj Britaniji.


Svojevremono drugi najmoćniji čovek u Velikoj Britaniji, Alister Kembel je tokom pune decenije bio desna ruka i pres-sekretar premijera Tonija Blera. Poznat je javnosti i kao ”kralj spinovanja” ili ”arhitekta rata”, što je zaslušio između ostalog time što je ubedio britansku i svetsku javnost u opravdanost bombardovanja SR Jugoslavije i invazije na Irak.

Bez ustručavanja je govorio da je on bio strateg propagandnog rata protiv Srba, i da NATO ne bi ispunio svoj ”zadatak” bez njega.

Na dan objavljivanja drugog dela njegovih dnevnika, ”Moć i narod”, koje je vodio u tajnosti tokom prvog mandata nekadašnjeg premijera, Kembel kaže da distanca od deset godina, kao ni nova saznanja o bombardovanju osiromašenim uranijumom, ili istraga Saveta Evrope, nisu promenili njegov sud o NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

Kempbel kaže da ga ni saznanje o trgovanju ljudskim organima na Kosovu nije pokolebalo u uverenju o ispravnost bombardovanja SR Jugoslavije.

“Da se razumemo, zlodela o kojima se govori zvuče zaista grozno. Pa ipak, ništa me i dalje ne može ubediti da NATO nije trebalo da dejstvuje”, kaže Kempbel.

Kempbel dodaje da prema njegovom saznanju Toni Bler nije znao o ovim zločinima, kao i da ne poriče da je tokom bombarovanja bilo tragičnih incidenata, koji su bili naročito katastrofalne po imidž Britanije.

2024 © - Vesti online