Četvrtak 20.01.2011.
11:39
Ž. Marković - Vesti

BiH: Granate pozajmili, ofarbali i prodali

Granate su izgleda, umesto da budu uništene, prefarbane pa - prodate...
 

Da sve bude još gore, niko ne može da objasni kako je nekadašnjem gigantu vojne industrije pozajmljen kontingent granata iz vojnih skladišta, bez odobrenja Predsedništva BiH, koje je, po Zakonu o odbrani, dužno da prati svaki transfer naoružanja.


Doduše, to možda nije ni čudno, ako se na umu ima “javno zataškivanje“ otkrića da je tokom rata na ovim prostorima u demilitarizovanu Srebrenicu dopremljeno 23 tone oružja za Armiju BiH...
 

No, kad je reč o poslednjem skandalu, više radnika Pretisa, koji su insistirali na anonimnosti, potvrdili su da su granate i upaljači, njih oko 500 komada, pozajmljene još prošle godine, ali da nema nikakvih tragova gde su završile. Upravo zbog takvih sumnji, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je još prošle godine otpočela opsežnu istragu, a prva saznanja potvrđuju navode da Pretis nije uništavao zaostala vojna sredstva koja su mu bila poverena, nego da ih je farbao i prodavao u inostranstvu kao da su nova.

Nema objašnjenja šta je bilo sa granatama

Da se stvari, očigledno, i dalje rade po istom scenariju, indirektno potvrđuje i dopis direktora fabrike Envera Alibegovića Ministarstvu odbrane od 9. decembra prošle godine, u koji su "Vesti" imale uvid. Dopis potvrđuje sumnje u nelegalnu trgovinu naoružanjem i otkriva da Pretis neće vratiti pozajmljene granate, bez objašnjenja šta se, zapravo, desilo sa njima.


Naime, u dopisu koji je upućen na ruke ministru odbrane Selmi Cikotiću, čak se traži da Ministarstvo odbrane otpiše pozajmljene granate, a da će im Pretis vratiti kad ih proizvede.


Naši sagovornici tvrde da su pozajmljene granate, po svemu sudeći, prodate, ali i da ovaj skandal upućuje na celi niz propusta u kontrolnim mehanizmima državnih institucija koje su dužne da kontrolišu proizvodnju i promet naoružanjem.

Izvoz bez kontrole - u Avganistan i Pakistan

Interesantno je da o ovom slučaju nismo mogli dobiti više informacija ni u Pretisu, ni u Ministarstvu odbrane. S druge strane, analitičar Dževad Galijašević kaže da su informacije o prodanim granatama samo vrh ledenog brega.


- Pretis je posebno poglavlje u priči o izvozu naoružanja iz BiH. Municija i barutna punjenja koja se proizvode u toj fabrici uglavnom se izvoze u Avganistan i Pakistan bez ikakve kontrole - kaže Galijašević.

2024 © - Vesti online