Četvrtak 20.01.2011.
10:07
novosti.rs

Konuzin: Nisam optimista oko razgovora Srbija - Kosmet

U neverici vrti glavom kad razmišlja o dijalogu Beograda i Prištine: Aleksandar Konuzin
 

Smatrate li da je realno da pregovori Srba i kosovskih Albanaca počnu pre završetka istrage o izveštaju Dika Martija?
- U skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN od 9. septembra 2010. inicijativu o tom pitanju preuzela je na sebe EU. Pri tom, u ovom trenutku u Prištini se nema sa kim razgovarati.


“Niko nas nije zvao da posredujemo"


Hoće li Rusija posredovati, i na koji način, u dijalogu?

- U ovom trenutku Rusija ne vidi za sebe bilo kakvu ulogu u tim pregovorima. Uostalom, takav poziv nam niko formalno nije ni uputio. Ponavljam, još nije realizovana posrednička inicijativa najavljena iz EU.


Kakva su vaša očekivanja od pregovora?

- Ne mogu reći da sam optimista što se tiče rezultata.


Možete li zamisliti da se za pregovaračkim stolom nađe i Hašim Tači, za kojeg se sumnja da je učestvovao u teškim zločinima?

- Gospodin Tači očito nije najpoželjniji partner za pregovore. Ali, o tome treba da odluče oni koji su neposredno angažovani u njihovoj organizaciji.


Konuzin je ponovio da Rusija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta i da nema nameru da menja taj stav, kao i da kosmetski problem treba rešiti političkim metodama, u skladu s međunarodnim pravom i na osnovu Rezolucije 1244.


Nema potrebe da se NATO širi

Komentarišući eventualni ulazak Srbije u NATO, Konuzin je da Rusija ne vidi neophodnost širenja Alijanse.


- NATO je ne samo politički, već pre svega vojni savez. Zbog toga je uključivanje novih članica za nas pitanje bezbednosti - rekao je ruski ambasador.

2024 © - Vesti online