Sreda 19.01.2011.
23:37
Beta

Rezolucija EP oborila frazu "I Kosovo i EU"

Ratifikacija SSP nije razlog za slavlje već za zabrinutost: Đorđe Vukadinović

Vukadinović je ocenio da su amandmani "pokazali neodrživost zvanične državne politike o Kosovu i Evropskoj uniji kao paralelnim procesima", navodeći da će vlast predstojećih dana "ulagati velike napore da se umanji njihov značaj" i ukazivati na njihov "navodno, neobavezujući karakter".

Evropski poslanici su danas usvojili Rezoluciju o evrointegraciji Srbije, i prihvatili amandmane kojima se od Srbije traži da u predstojećim pregovorima sa Prištinom ne pokreće pitanje statusa i podele Kosova i Metohije, da raspusti paralelne strukture na Kosmetu i da ne izdaje registarske tablice za vozila sa oznakama mesta na Kosmetu.

"Kroz usvojene amandmane je potvrđeno da su priče da su Kosovo i EU paralelni procesi i da eventualni ulazak Srbije u EU neće biti uslovljen priznavanjem nezavisnosti Kosmeta bajke za malu decu, i to je činjenica sa kojom se srpska vlast mora suočiti", rekao je Vukadinović agenciji Beta.

On je ocenio da je sama ratifikacija Sporazuma EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju "dobra vest", ali da će prijem u Srbiji biti "vrlo pokvaren" zbog usvojenih amandmana.

Vukadinović je naveo da amandmani o ukidanju paralelnih institucija u južnoj srpskoj pokrajini i srpskih registarskih tablica za gradove na Kosmetu, "pokazuju da evropski parlamentarci u velikoj većini stoje na poziciji nezavisnog Kosova" i da "povezuju prihvatanje nezavisnog Kosova kao uslov daljih evrointegracija Srbije".

"Vlasti su danas popile gorku pilulu. Datum za koji se verovalo da može biti iskorišćen u marketinške svrhe, postao je tmuran za političku javnost Srbije", ocenio je Vukadinović. 

Vukadinović je dodao da amandmani EP u celini ne daju osnov Beogradu za slavlje povodom današnjeg datuma, već povod za veliku zabrinutost, jer, kako je ukazao, "transparentno pokazuju nemogućnost i limitiranost politike i 'Kosovo i EU'".

"Ako nas je to sačekalo još pre nego što smo postali punopravni kandidat za EU, možemo samo pretpostavljati kakva nas sve uslovljavanja čekaju u budućnosti", zaključio je Vukadinović.

Srbija nije dobro razumela šta obećava: Dušan Janjić

Politički analitičar Dušan Janjić rekao je, komentarišući amandmane usvojene uz tekst današnje Rezolucije EP o evrointegraciji Srbije, da je postalo jasno da će razgovor i rešavanje tehničkih pitanja između Beograda i Prištine biti preduslov da Srbija dobije status kandidata za prijem u EU.

Janjić je izjavio da je najvažnije to što više nema skrivanja od javnosti da će Srbija, zbog uslova tehničke saradnje Beograda i Prištine, duže čekati na status kandidata za prijem u EU nego što najavljuju Vlada i njen potpredsednik Božidar Đelić.

"Usvojeni amandmani su u skladu sa putem kojim je, zapravo, Beograd krenuo kada je usvojio zajednički tekst rezolucije sa Evropskom unijom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova", kazao je Janjić.

On je rekao da je "bilo jasno da će dijalog sa Prištinom postati politički preduslov za kandidaturu", i istakao da taj dijalog ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Jasno je da, pored problema koji su nastali povodom izbora na Kosmetu, Beograd, sa svoje strane, ne ulazi u fazu ozbiljnih priprema za dijalog", ocenio je Janjić.

Komentarišući amandman kojim su evro-poslanici naložili Beogradu da ne izdaje registracione tablice za vozila sa oznakama gradova na

Kosmetu, Janjić je rekao da je to "još jedan dokaz da vlasti u Beogradu nisu do kraja shvatile ni konsekvence obećanja koja su data Evropskoj uniji, ni dogovore sa Euleksom".

"Podsećam da je pitanje tablica otvoreno još 2003, u okviru tehničkog dijaloga u Beču, i da međunarodna zajednica i Evropska unija sve vreme pokušavaju da priguše problem. Očigledno se u EU očekivalo da Beograd nađe tehničko rešenje i da, odvajanjem tablica sa Kosova od ostalih, reši problem kao i sa novim pasošima", kazao je Janjić.

2024 © - Vesti online