Sreda 19.01.2011.
15:35
Vestionline

Grad Novi Sad i crkva, dva različita pomena

Spomenik žrtvama novosadske racije
 


U saopštenju gradonačelnika Igora Pavličića najavljeno je da će pomen, na Keju žrtava racije kod spomenika "Porodica", biti održan 21. januara u 11.30 sati i navedeno da nisu jasni razlozi zbog kojih je Eparhija bačka odlučila da ne učestvuje na zajedničkom skupu, kao prethodnih godina.
 

"Grad se trudio da izađe u susret zahtevu Jevrejske opštine i Eparhije bačke, ne uslovljavajući ničim datum i vreme ovog skupa, a preuzimajući na sebe celokupnu organizaciju, kako je to uvek i bilo", navedeno je u saopštenju gradonačelnika.
 

Istaknuto je i da gradska vlast nije niti jednim svojim postupkom dala povod za takvu odluku Eparhije bačke, "naprotiv, u poslednje dve ipo godine crkvi je vraćen dobar deo imovine u samom centru grada i materijalno smo pomogli i pomažemo sve verske organizacije".
 

Eparhija bačka je prethodnog dana saopštila da "zbog nepoštovanja dogovora o načinu molitvenog obeležavanja, prećutnog ukidanja Komisije za obeležavanje i učestalog jednostranog menjanja datuma podsećanja na Novosadsku raciju", neće učestvovati na komemorativnom skupu koji u petak organizuje grad Novi Sad.
 

U saopštenju je navedeno da će pomen žrtvama, na Keju žrtava racije u nedelju 23. januara u podne, služiti Episkop bački Irinej uz sasluženje Episkopa jegarskog Porfirija i novosadskog sveštenstva, a u saradnji sa Jevrejskom opštinom i Kolom srpskih sestara pri toj eparhiji.
 

Po završetku pomena u nedelju, u svečanoj dvorani ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu biće otvorena izložba slika i ličnih predmeta istaknutog umetnika postradalog u Novosadskoj raciji Bogdana Šuputa.
 

Organizatori dvaju odvojenih skupova pozvali su građane da učestvuju u odavanju pošte žrtvama Novosadske racije, u kojoj su, u januaru 1942. godine, mađarski fašisti pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih naroda.

2024 © - Vesti online