Sreda 19.01.2011.
17:12
Vestionline

Iranska vlada protiv državnog suda

Panahi je 2000. godine na festivalu u Veneciji osvojio Zlatnog lava za film "Krug", a šest godina kasnije u Berlinu dobio Srebrnog medveda za film "Zaleđe".

 

"Već sam ranije rekao, njegovu (Panahijevu) presudu izreklo je pravosuđe, vlada i predsednik ne dele to mišljenje", rekao je Esfandiar Rahim Mašai, a prenose iranski mediji.

 

"Mi ne odobravamo činjenicu da Džafar Panahi ne može da radi duže
vreme" u Iranu, dodao je on.

 

Istaknuti iranski reditelj Džafar Panahi osuđen je 20. decembra prošle godine na šest godina zatvora zbog "učestvovanja na skupovima i propagande protiv režima". On je tek bio počeo da snima film o protestima koji su usledili posle spornog ponovnog izbora predsednika Ahmadinedžada u junu 2009. godine.

 

Njemu je takođe zabranjeno da u narednih 20 godina snima filmove i piše scenarija, kao i da u tom periodu napusti Iran.

 

Panahi, jedan od najpoznatijih iranskih reditelja "novog talasa", trenutno se nalazi na uslovnoj slobodi, a žalio se na ovu presudu koja je pokrenula talas međunarodnih osuda.

 

Mašai se smatra bliskim saradnikom predsednika Ahmadinedžada, čiji sin je oženjen njegovom ćerkom.

 

Njega već dugo kritikuju verski konzervativci u iranskoj vlasti, i smatrajući da su njegove izjave suviše liberalne ili neusaglašene sa islamističkim pravilima o pitanjima kulture, religije ili civilnih sloboda.

2024 © - Vesti online