Sreda 19.01.2011.
10:09
Bliconline

Zavera ekstremista protiv Hrvatske i Srbije

Boris Tadić i Ivo Josipović na meti hrvatskih ekstremista
 


 

Taj proces, međutim, smatraju sagovornici "Blica“ iz Srbije i Hrvatske, može biti usporen, ali ne i zaustavljen.
 

"To klatno će ići u tom pravcu jer Evropa i Brisel to traže“, kaže za “Blic” Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj.
 

Velike sile Amerika, Rusija, EU, niti bilo koja druga zemlja nemaju zaverenički plan o potpirivanju novih konflikata na zapadnom Balkanu, uveren je on i stoga odbacuju sumnje da bilo koja od njih stoji iza smrtonosne pošiljke i pretnji upućenih srpskom i

hrvatskom predsedniku Borisu Tadiću i Ivi Josipoviću.
 

Ručna granata M75, poslata s adrese Wilkelmstrasse 70 u Berlinu, gde se tokom Drugog svetskog rata nalazilo sedište Gestapoa, očigledno je ideja ustaških ektremista.
 

"Velikim silama SAD, Rusiji i EU dugoročno odgovara otopljavanje odnosa između Srbije i Hrvatske, i ne vidim nijednu zemlju koja bi imala zaverenički plan da tu dođe do pogoršanja i otvaranja konflikata. Obrnuti procesi, ka pomirenju i saradnji, naprotiv, pozdravljeni su na svim stranama.

Poboljšanje odnosa smeta nacionalistima u Hrvatskoj, o Srbiji neću da govorim ja, ekstremnim nacionalistima koji na ovaj način reaguju na Josipovićevu proaktivnu politiku“, slaže se sa Simićem i Damir Grubešić, savetnik Ive Josipovića za spoljnu politiku.
 

Ovakvi incidenti i pretnje, ubeđen je Grubešić, neće zaustaviti Josipovića i smatra da je to vrlo ozbiljna pretnja koja iziskuje striktnu istragu. To je ujedno i ogled, test koji treba da pokaže koliko je Hrvatska postala demokratska, a koliko je zatočenik nacionalističke ideologije.
 

"Josipović je odlučan da se taj ton dobre saradnje sa Srbijom mora nastaviti jer je to u obostranom interesu Srbije i Hrvatske i cele Evropske unije“, kaže on.

2024 © - Vesti online