Sreda 19.01.2011.
08:50
Vestionline

Iran još malo pa ukida Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih nije zvanično zabranjen, ali ekstremne snage su upozorile na štetne posledice širenja zapadnih vrednosti, jer, prema iranskom islamskom zakonu, nevenčanim parovima nije dozvoljeno da budu u emotivnoj vezi. Zabrana se odnosi na proizvodnju poklona kao što su čestitke, kutije sa simbolima srca i crvene ruže, javile su agencije.

Dan zaljubljenih kreatura Zapada, kvari omladinu
 


"Slavljenje stranih praznika je posledica širenja zapadne kulture. Naša zemlja ima drevnu civilizaciju i mnogo praznika kojima veličamo dobrotu, ljubav i osećanja", izjavio je predsednik sindikata vlasnika štamparija Ali Nikou Sokan.


Dan zaljubljenih je sve popularniji među iranskom omladinom i donosi veliku zaradu u zemlji u kojoj je 70 odsto stanovništva mlađe od 30 godina i ne seća se Islamske revolucije 1979. godine u kojoj je zbačen šah koji je uživao podršku SAD.


"Štampanje i proizvodnja svih proizvoda koji su povezani sa Danom zaljubljenih, uključujući postere, brošure, čestitke, kutije sa simbolima srca, polusrca, crvene ruže i sve aktivnosti koje promovišu ovaj dan zabranjeni su i vlasti će preduzeti pravne mere protiv onih koji budu prekršili zabranu", navedeno je u zabrani.


Neki nacionalisti su predložili da se Dan zaljubljenih zameni "Mehreganom", iranskim praznikom koji se slavi od preislamske epohe. Mehr znači prijateljstvo ili ljubav.

2024 © - Vesti online