Utorak 18.01.2011.
16:59

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Papa Vojtila postaje svetac


Jedno "čudo" dovoljno za proglašenje za sveca: Papa Vojtila

Na međunarodni praznik rada zakazan je obred Vojtiline beatifikacije u Vatikanu.

Taj dan u Rimokatoličkoj crkvi "pada“ u sedmici koja se u rimokatolicizmu obeležava kao nedelja božanskog milosrđa pod predsedništvom sadašnjeg pape Benedikta XVI (Jozefa Racingera).

Ko je Sveti Josip radnik

 

Zanimljivo je da je u doba tvrdog komunizma u Istočnoj Evropi, kao i u Jugoslaviji, gde je moć Josipa Broza Tita bila na vrhuncu, Papa Pije XII 1955. godine uveo u crkvenu godinu praznik pod nazivom Sveti Josip radnik i odredio da se proslavlja 1. maja, na dan, kako je obrazložio, "koji je svet rada izabrao kao svoj praznik".

Iz Vatikana je docnije usledilo obrazloženje da je naziv "Sveti Josip radnik“ izabran u spomen na Josipa (Josifa) drvodelju, očuha Isusa Hrista. Nikada međutim nije objašnjeno zašto praznik posvećen „Svetom Josipu radniku“. Rimska kurija nije ustanovila u prethodnim vekovima, na primer u 18. ili 19. veku, već u vreme najžešće komunističke vladavine jednim delom sveta.

Podsećanja radi, sadašnji papa Racinger, koji je u svojoj ranoj mladosti bio pripadnik Hitlerove vojske, nedavno je ovlastio vatikansku Kongregaciju za proglašenje svetaca da obznani dekret o čudu isceljenja jedne francuske katoličke monahinje, koje se dogodilo zahvaljujući tome što se za svoje ozdravljenje molila upokojenom papi Vojtili.

Reč je o, kako se navodi, Mari Simon Pjer Norman, časnoj sestri iz francuskog "Institut des Petites Soeurs des Maternités Catholiques", koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, od koje je do smrti bolovao i pokojni papa Vojtila.

Papa Jovan Pavle Drugi umro je 2. aprila 2005. posle 26 godina provedenih na čelu Vatikana. Bio je prvi poglavar Rimokatoličke crkve iz redova slovenskog naroda, pošto je bio Poljak.

Rođen je u Poljskoj kao Karol Jozef Vojtila 1920. godine, u Poljskoj. Na krakovski Jagelonski univerzitet i u glumačku školu krenuo je 1938. godine.

Nakon što je Poljsku okupirala Hitlerova fašistička Nemačka 1939. godine Vojtila se zaposlio u fabrici hemikalija "I. G.Farben“ koja se u to vreme bavila prozvodnjom gasa "CiklonB" koji se koristio u gasnim komorama u fašističkom logoru Aušvic za ubijanje zatočenika.

Posle Drugog svetskog rata Vojtila je upisao teologiju u Krakovu i zaredio se 1946. godine.

2024 © - Vesti online