Utorak 18.01.2011.
12:35
Vestionline, B92

Uhapšene dve osobe zbog zločina u Srebrenici

Tužilaštvo BiH: Optužnice za zločin nad bošnjačkim civilima
 

Kuvelju su u ponedeljak uveče uhapsili policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

On je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u julu 1995. godine na području Srebrenice počinio krivično delo genocida, odnosno da je kao službenik Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina MUP-a Republike Srpske, lično učestvovao u streljanju zarobljenih bošnjačkih muškaraca nakon pada Srebrenice.

Izraelske vlasti saopštile su da su uhapsile imigranta iz Bosne i Hercegovine, Aleksandra Cvetkovića (42), za koga se sumnja da je umešan u zločin počinjen nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995. godine.

Danas je pokrenut proces izručenja na zahtev BiH, kako bi se sudilo Cvetkoviću (42), koji se sa suprugom, koja je Jevrejka i njihovom decom 2006. godine uselio u Izrael, prenele su svetske agencije.

Izraelski tužioci traže dozvolu suda da se uhapšeni izruči, ali je jedan neimenovani zvaničnik Ministarstva pravde izjavio da bi to mogao biti dugačak proces, zbog eventualnih brojnih žalbi.

Ne zna se, za sada, da li je Cvetkoviću određen advokat, niti kako će odgovoriti na optužbe da je bio jedan od osmorice u streljačkom vodu u Srebrenici.

2024 © - Vesti online