Ponedeljak 17.01.2011.
11:30
Vestionline

U Crnoj Gori uhapšen još jedan "Šakal"

"Šakali" na Kosmetu
 


Momić koji je osumnjičen za ubistvo najmanje 44 albanska civila, uhapšen je po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Očekuje se da će on biti izručen Srbiji, na osnovu Sporazuma o izručenju između Srbije i Crne Gore potpisanog 29. oktobra 2010. godine.
 

U optužnici Tužilaštva protiv Toplice Miladinovića i još osam pripadnika formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, navodi se da je "Ranko Momić učestvovao u ubistvu Hakija i Selima Gašija, kao i u grupnom ubistvu još 11 civila".
 

Momić je, kao vođa grupe, u oružanom napadu na stanovništvo sela Ćuška, učestvovao u paljenju i izbacivanju porodica iz njihovih kuća koje su prethodno pretresane, pod pretnjom ubistvom, navedeno je u saopštenju.
 

On je učestvovao i u otimanju vrednijih stvari i u oduzimanju gotovog novca, motornih vozila, zlatnog nakita, satova i drugih dragocenosti, i, potom, u raseljavanju preživelog civilnog stanovništva iz sela, sa ciljem da se presele u Albaniju, saopštilo je Tužilaštvo.
 

Protiv Miladinovića i još osam lica u toku je glavni pretres za ratni zločin u selu Ćuška pred Sudskim većem Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

2024 © - Vesti online