Ponedeljak 17.01.2011.
11:01
Vestionline

Partizan dobio poziv za Mediteransku ligu

Mediteransko more

Za osnivanje Mediteranske lige zalaže se bivši predsednik FIBA Evropa, Jorgos Vasilakopulos. Ligu bi činilo 12 timova - Olimpijakos, Panatinaikos i Aris iz Grčke, Fenerbahče i još dva tima iz Turske, Makabi i Hapoel Jerusalim iz Izraela i šampioni Bugarske i Kipra. U nekim varijantama pominje se i učešće italijanskih klubova.

Dvanaesti tim bila bi ekipa iz Katara, što bi bio presedan pošto bi se u istoj ligi takmičili izraelski i arapski tim, ali bi tim iz Katara verovatno bio i sponzor lige. Kao rešenje pominje se da bi mečeve protiv izraelskih timova igrali na Kipru.

"Žurnal" tvrdi da najbolji grčki klubi PAO i Olimpijakos potpuno stoje iza osnivanja ove lige, kao i Makabi. Aris čeka da vidi šta će odlučiti dva najveća kluba u zemlji, pa se posle njihove konačne odluke krenuti za njima. Iz Olimpijakosa i Panatinaikosa stižu izjave rukovodećih ljudi da najozbiljnije razmatraju učešće u ovom takmičenju.

Čelnici "crno-belih" nisu još odgovorili na ponudu da pristupe Mediteranskoj ligi. Očekuje se da šampion NLB lige najozbiljnije razmotri sve aspekte eventualnog učešća, a da posle i iznese zvaničan stav. Međutim, eventualno prihvatanje Partizana da igra u Mediteranskoj ligi značilo bi istupanje beogradskog kluba iz NLB lige.

Eventualno istupanje Partizana iz Jadranske lige zadalo bi ozbiljan udarac ovom takmičenju. Ako se tome dodao mogućnost da Crvena zvezda ne izbori opstanak, NLB liga bi mogla da ostane bez beogradskih ‘večitih’ rivala, a to sigurno osnivačima regionalnog takmičenja nikako nije u interesu. 

2024 © - Vesti online