Ponedeljak 17.01.2011.
00:09
pressonline.com

Tužilaštvo da proveri navode da je Dražin grob odnela voda

Ne veruju svi u svedočenje oficira OZNA da je Dražin grob odnela voda...
 

Kako je pisao beogradski “Pres“, Komisiji za otkrivanje istine o smrti Mihailovića 91-godišnji oficir OZNA, koji je prisustvovao streljanju Draže, otkrio je da je đeneral streljan i sahranjen na Adi Ciganliji. Ali, prema ovom svedočenju nekoliko meseci kasnije Mihailovićevo telo je prebačeno na plavni deo Velikog ratnog ostrva kako bi voda odnela njegove posmrtne ostatke. Cilj je bio da se otkloni svaki rizik od pronalaženja Dražinog groba.


Član ove komisije i predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Čotrić sumnja u verodostojnost ovog svedočenja pošto se komisija nije mesecima sastajala.

"Komunisti gori od boljševika"

- Tužilaštvo i MUP moraju preuzeti aktivniju ulogu i da provere ovo svedočenje. Sve manje verujem da ćemo naći kosti generala Mihailovića. Ako bi se dokazalo da je to svedočenje tačno, onda to govori o monstruoznosti komunističke, udbaške službe ne samo prema živim ljudima, nego i prema njihovim mrtvim telima. U nameri da zatru svaki trag svojih zločina, bili su gori od boljševika pod Staljinom - komentariše Čotrić.


Jedan od predlagača rehabilitacije đenerala Mihailovića i autor knjige „Draža Mihailović i opšta istorija četničkog pokreta" Miloslav Samardžić podseća da je komisija objavila da je prikupila 300 svedočenja komunista i udbaša.


- I sad je komisija rešila da baš svedočenje tog 301. udbaša koji tvrdi da groba nema smatra za tačno. A to nije ništa novo, u proteklih 20 godina naslušao sam se raznih verzija o tome kako je generalovo telo „odnela voda". Zanimljivo je kako komisija ne želi da uzme u razmatranje jednu jedinu verziju o Dražinom grobu sa četničke strane, prema kojoj je general sahranjen u Lisičjem potoku. Tu je snimljena i jedina originalna fotografija mrtvog Draže, koju su 1946. četnički obaveštajci ukrali od komunista - kaže Samardžić.

A možda je Dražin grob u Belom dvoru?

On podseća i da je njegov kolega istoričar Aleksandar Dinčić nedavno došao do mape Dražinog groba koju mu je nacrtao pripadnik Titove garde.


- Taj gardista služio je vojni rok od 1955. do 1957. u kompleksu Belog dvora na Topčideru. Mozaik o događajima iz 1946. sklopio je na osnovu svedočenja starijih gardista i onoga što je sam doživeo i nacrtao mapu gde je Dražin grob. Prema njegovom svedočenju, Dražu su sahranili u kompleksu Belog dvora, u jednoj uvali ispod crkve Svetog Đorđa u Lisičjem potoku. Zašto je komisija selektivna, zašto ne sasluša i ovog svedoka i uzme u razmatranje i njegovo svedočenje i mapu? - pita Samardžić.

2024 © - Vesti online