Nedelja 16.01.2011.
15:52

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Zatočen bivši jerusalimski patrijarh

Dostavljanje hrane zatočenom bivšem patrijarhu
 

Novinarima je, između ostalog, rekao da dane u izdvojenosti provodi u molitvi, čitanju i pisanju. I bogosluženje vrši u kućnom pritvoru jer mu je zabranjeno da uđe u crkvu, a sa pristalicama kontaktira preko mobilnog telefona, koji mu je jedina komunikacija sa spoljnim svetom. Povremeno bi njegove pristalice uzvikivali reči pozdrava sa ulice, a on bi ih sa krova ili sa prozora blagosiljao.

Palestinac dostavlja hranu bivšem patrijarhu

 

Palestinski musliman iz jerusalimskog Starog grada, koji se novinarima AP predstavio kao Abu Amar, ispričao je da on uz pomoć konopca dostavlja hleb, povrće i vodu bivšem patrijarhu skoro tri godine.“Imao sam i još uvek imam dobre odnose sa njim“, rekao je Amar. “Ne mogu da ga zanemarim”.

 

Irinej Prvi je, podsećanja radi, do pre šest godina, četiri godine bio poglavar Jerusalimske patrijaršije koja ima oko 100.000 sledbenika.


Danas je zatvoren u svom stanu u starom delu Jerusalima i tvrdi da ga je svrgnuo i zatvorio njegov naslednik zbog spora oko prodaje crkvene zemlje Jevrejima. Irinej demantuje da je učestvovao u takvim trgovinskim transakcijama i naglašava da je to i zvanično dokazano.

Tri vlade sa jurisdikcijom nad oblasti koju pokriva patrijaršija – Izrael, Jordan i palestinske vlasti – nisu priznavale smenu Irineja do 2007.

Aktuelni jerusalimski patrijarh Teofil je odbio da za AP komentariše Irinejeve navode, dok su dvojica zvaničnika bliska jerusalimskoj patrijaršiji, od kojih je jedan istaknuti episkop i koji je govorio pod uslovom anonimnosti iz straha od posledica, potvrdili APu da je Teofil zaista zatvorio Irineja zbog njihovog spora jer se plaši da bi Irinej mogao pokušati da povrati svoju staru poziciju.

Novinarima AP koji su, prethodno pokušavali da dođu do Irineja Prvog stražari nisu dozvolili ulaz u kuću.

„Ne dopuštaju nikome da me poseti niti mogu napolje. Boje se naroda jer me ljudi vole, a i ja njih“, rekao je za AP, gledajući preko ivice krova.

Prema Irinejevim rečima, njegov naslednik Teofil Treći ne dozvoljava ni advokatima ni lekarima ni posetiocima da uđu u njegov dom u kojem živi već 40 godina, a koji se nalazi unutar velikog kompleksa u vlasništvu Crkve. On kaže da je zatvoren već tri godine zbog odbijanja da popusti Patrijaršiji.


Policija ne reaguje jer nema žalbe

 

Izraelska policija je, kako prenosi AP, izjavila da oni nisu reagovali na navodno zatvaranje, jer niko nije uložio žalbu. Daniel Robins, advokat koji je uspeo da vidi Irineja Prvog dva puta poslednjih sedmica, kaže da Irinej smatra da njegova situacija treba da se reši unutar Crkve, a ne policijskim posredovanjem, kao i da moć da ga oslobodi i opravda leži u Božijim rukama.
Robins je rekao da je, zato što zastupa jednog drugog klijenta u procesu u kojem bivši jerusalimski patrijarh Irinej Prvi učestvuje kao svedok, dobio sudski nalog koji je primorao crkvene zvaničnike Jerusalimske patrijaršije da mu dopuste da uđe u Irinejev dom. “On nema porodicu, nikoga ko ga posećuje, i njegov čitav život je patrijaršija”, rekao je Robins.

Teofil je postao jerusalimski patrijarh nakon svrgavanja Irineja 2005. posle optužbi da je prodao crkvenu zemlju Jevrejima koji nastoje da uvećaju jevrejsko prisustvo u istočnom Jerusalimu. Taj deo grada pravoslavni Palestinci smatraju prestonicom svoje buduće države i oni smatraju da je pomenuta prodaja kriminalni akt.

Irinej tvrdi da nije znao za navedenu transakciju i da nije učinio ništa loše. Kaže takođe da prema zaključku izveštaja sačinjenog 2005. po nalogu palestinskih vlasti on nije učestvovao ni u kakvoj prodaji.. Kada je Irinej smenjen, njegove pristalice su tvrdili da su Irinejevi politički suparnici izmislili optužbe o prodaji zemlje.

2024 © - Vesti online