Nedelja 16.01.2011.
13:22
Vestionline

Sudan: Hrišćani se odvajaju od muslimana?

Više od 97 odsto sudanskih glasača u dijaspori u Velikoj Britaniji podržali su nezavisnost Južnog Sudana, javlja Bi-Bi-Si. Glasači su se radovali i pljeskali kada je malo pre ponoći na glasačkom mestu u Londonu, u blizini parlamenta, šef lokalne izborne komisije Federiko Vuni saopštio da je više od 97 odsto od 640 glasača podržalo stvaranje nove države.

Završen referendum, rezultati krajem meseca
 


"Prema rezultatima sa ovog glasačkog mjesta referenduma o budućem statusu južnog Sudana broj nevažećih listića je nula, neobilježenih jedan, 13 je za zajedničku državu, a 626 za otcjepljenje", rekao je Vuni.

Referendum je trajao celu sedmicu da bi se u bespuću jednog od najizolovanijih područja Afrike omogućilo svim zainteresovanima da stignu do biračkih mesta i glasaju.

Organizatori tvrde da je odziv birača bio veliki, da je njihov broj još u sredu dostigao 60 odsto, koliko je neophodno da referendum uspe, i da ih je do kraja bilo svih 90 odsto.

U međuvremenu je jug prošao kroz tri građanska rata od kojih je u poslednjem, od 1983. do 2005, živote izgubilo tri miliona ljudi. Krvoproliće je pod međunarodnim
pritiskom okončano mirovnim sporazumom.

Sudanski predsednik Omar el Bešir je nedavno izjavio da će vlada u kartumu prihvatiti rezultate referenduma i jugu dozvoliti da se mirno otcepi, ako ishod glasanja bude takav.

2024 © - Vesti online