Sreda 21.10.2009.
01:19
B. Božin - Vesti

Na korak od dogovora

Vlada sve bliže: Vestervele, Merkelova i Zehofer

Neprestano ponavljana priča da Unija nudi 15, a Liberali traže 35 milijardi za pokriće programa oko smanjenja poreza, nikako nije dobijala srećni kraj. Šef Liberala Gvido Vestervele je u jednom trenutku čak pretio prekidom pregovora.
 

Početkom ove nedelje stigli su prvi pozitivni signali i to direktno od šefa Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Zehofera. On je najavio smanjenje poreza za firme u narednoj godini, a u 2011. godini i za građane, kroz smanjenje poreza na dohodak. On je prvi među političarima nove koalicije nagovestio da dogovori Unije i FDP-a dobijaju konačne obrise.
 

Prema tim informacijama Unija i FDP nameravaju da u 2010. godini deficite u socijalnom osiguranju izmire sredstvima iz budžeta. Tako bi se rebalansom budžeta u ovoj godini prenelo 27,5 milijardi evra u poseban fond. Taj iznos odgovara planiranim deficitima Savezne agencije za rad i državnih zdravstvenih kasa za 2010. godinu. Na taj način bi doprinosi za socijalno osiguranje ostali stabilni i pored pretećih deficita.


Olakšice na odloženo


List „Merkiše Algemajne" piše ironično na temu poreskih olakšica: "Niko ne mora da se brine da će uskoro da vidi neočekivane iznose na svom kontu i da će morati da krene u potragu gde da uloži toliki novac, jer se 20 milijardi evra olakšica raspoređuju na period od četiri godine, o čemu nova koalicija ne govori tako glasno, navodi ovaj list.

Zehofer je dodao da na taj način poreska smanjenja i konsolidacija budžeta idu paralelno jedno sa drugim. Imajući u vidu privrednu krizu i rastuću nezaposlenost radi se u prvom redu o tome da se stvore jaki impulsi za privredu, rekao je Zehofer. Poželjno bi bilo da se sa rasterećenjima krene što pre, rekao je on i dodao da je u tom pogledu optimista.
 

O obimu poreskih olakšica troje vodećih političara crno-žute unije treba da odluče danas, a najdalji rok je ostavljen za petak. Liberali žele koalicioni ugovor pre kongresa svoje partije 25. oktobra, a CDU i CSU su planirale takođe objavu prvih dogovora uoči sastanaka svojih partija.

2024 © - Vesti online