Nedelja 09.01.2011.
13:37
Vestionline

Liberali razvodili kneza Mihaila

 

Agenti su ga ubrzo izvestili da prvaci Liberalne stranke Jevrem Grujić, Milovan Janković i Stevča Mihailović održavaju tajne sastanke u kući beogradskog mitropolita Mihaila.

Glavna tema bio je brak kneza Mihaila Obrenovića, jer je oženjen Julijom, katolikinjom, i zato ne može da bude naslednik srpskog kneza ukoliko se - ne razvede. Ako on to odbije, da se za novog kneza potraži neki evropski princ. Upravnik Hristić je zaključio da ti sastanci vode ravno u državni udar i obaranje dinastije.


Uz saglasnost kneza Miloša počeo je hajku na zaverenike, od kojih je većinu jednostavno slao u bajbok.

U proleće 1860. izvršen je pravi pogrom: brat Milovana Jankovića je uhapšen jer je "pred svetom vikao i grdio kneza Miloša i Mihaila", Grujić je poslat u rodno mesto, savetnik Stamenković da nadzire nasipanje kragujevačkog druma, Jovan Ilić, Ranko Alimpić, Stevča Mihailović i Vladimir Jovanović su otpušteni iz službe, a mitropolit Mihailo poslat u manastir.

Ali, u poslednjim mesecima svoje vladavine, knez Miloš je počeo da sumnja i u najbliže saradnike, pa tako i u svog vernog upravnika Beograda. Bilo mu je čudno da Hristićevi agenti pronalaze samo liberalske smutnje, pa se pravi slika kako su svi ostali ispravni.

Na kraju je posumnjao i da je sam Hristić zapravo povezan sa liberalima i da ih je namerno sklonio od očiju javnosti i kneževog gneva. Ko zna dokle bi išla Miloševa paranoja i manipulisanje da ga nije prekinula smrt, u jesen 1860. godine.

2024 © - Vesti online