Nedelja 16.01.2011.
08:50
B92

Turku uz Talin evropska prestonica kulture 2011.

Čarobni prizori na reci Aura: Turku

Organizatori su očekivali da će oko 30.000 ljudi prisustvovati ceremoniji proglašenja kulturne prestonice Evrope, a ni temperatura od minus 14 stepeni nije sprečila meštane Turkua da uživaju u vatrometu koji je priređen pored obale rele Aura.

Skupu je prisustvovala i predsednica Finske Tarja Halonen, kao i oko 1.700 visokih zvaničnika iz Evropske unije.

Turku je najstariji grad u Finskoj, osnovan 1229. godine, a u velikom požaru 1827. godine praktično je izgoreo do temelja.

Talin

Turku i Talin deli samo 200 kilometara i zvaničnici oba grada nadaju se da će geografski položaj i slična kultura i senzibilitet naroda koji žive u novim kulturnim prestonicama značajno pomoći kulturnoj promociji obe zemlje.

Jedan od zajedničkih projekata je "Nova Baltička Drama", koja za ideju ima da privuče mlade i talentovane dramske pisce. Oni koji pobede na konkursu koji je raspisan imaće tu čast da im komad bude izveden u pozorištima u Turku, Talinu, St Petersburgu, kao i u više gradova Švedske.

Talin iz "plave" perspektive

Titula evropska prestonica kulture dodeljuje se svake godine nekom od gradova članica EU koji su doprineli širenju evropskih vrednosti i kulture.

2024 © - Vesti online