Nedelja 16.01.2011.
08:29
Vestionline

Jovanović: U Vladu samo kao reformatori

Čedomir Jovanović

Na pitanje da li je realna podela Kosova, Jovanović je odgovorio da su "Srbi južno od Ibra ljudi, a ne topovsko meso" i da LDP ne pristaje na tu vrstu, kako ga je nazvao, politikantskog odnosa.

"Mi smo u septembu predložili platformu za pregovore za srpsku stranu, uz zahtev da predstavnici kosovskih Srba budu punopravni članovi kosovskog tima. Zato smo snažno i podržavali izlazak Srba na izbore", kazao je lider LDP-a.

"Kroz promenu kosovske politike i ozbiljnost u pregovorima, Srbi bi dobili brzo ostvarenje prava koja su im sada formalno garantovana - od autonomije u lokalnoj samoupravi, zdarvstvu, prosveti i policiji do posebnih veza sa Srbijom, novih opština, više mesta u vladi, efikasnije zaštite imovine", smatra Jovanović.

On je istakao da osnovni princip za rešavanje problema treba da bude pravilo konsenzusa, a dogovor ne može biti menjan bez saglasnosti i Srba i Albanaca.


Uz opasku da neće da komentariše situaciju u DS-u, Jovanović je rekao da je na njoj rizik što je (ministar spoljnih poslova) Vuk Jeremić još ministar, "doduše gotovo bez portfelja".

2024 © - Vesti online