Subota 15.01.2011.
22:14
Srna

Lepen se povukao iz politike

Žan Mari Lepen

U oproštajnom govoru na kongresu stranke u gradu Turu, Lepen je analizirao svojih skoro 40 godina na čelu ove desničarske partije i ponovio stav da se protivi širenju islama u Francuskoj.

On je ostao pri svojim stavovima koji su proteklih godina izazivali oštre kritike i zbog koji je stranka ocenjena kao rasistička, ali i pored kojih je uvek beležio zavidan uspeh na nekoliko predsedničkih izbora.

"Nikad nisam zaboravio one koji su u nevolji i problemima. Upravo zbog tih ljudi nikad nisam prestao da se borim i da se nadam jer ne žlim da naš narod propadne i postanu sluge", rekao je Lepen.

On je dodao da je svestan da je prisustvo Nacionalnog fronta u političkom životu uteha i nada za milione njegovih sunarodnika.

Lepen je odbacio kritike zbog izjava proteklih godina, a posebno tvrdnje iz 1987. godine da su nacistički logori smrti bili samo "jedan detalj u istoriji".

"Svi moji komentari i izjave izobličeni su i interpretirani pogrešno", rekao je Lepen.

Lepenova najmlađa ćerka Marina (42) preuzela je mesto lidera stranke. Partijski zvaničnici rekli su da je Marina Lepen pobedila na unutarstranačkim izborima čiji će rezultati biti objavljeni sutra ujutro.

2024 © - Vesti online