Subota 15.01.2011.
20:13 >> 22:41h
Fonet

"Srbija je agresor - Hrvatska je žrtva"

Protest na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu kako bi, u organizaciji inicijative "Stop progonu hrvatskih branitelja", protestovali zbog progona hrvatskih veterana i odnosa vlasti koja bi, kako su rekli, trebalo da ih štititi od progona.

Predstavnik tog odbora Boris Prebeg pozvao je građane da im se pridruže kako bi obeležili dan priznanja Republike Hrvatske i poručili predsedniku države, premijerki i poslanicima da su im upravo oni omogućili udobne fotelje i visoke plate.

Uz skandiranje "Vukovar, Vukovar" okupljenima se obratio nekadašnji vojnik iz Vukovara Petar Janjić Tromblon, koji je istakao da su "branitelji" danas taoci u zemlji koju su branili svojom krvlju i da žive kao progonjene zveri. Na protestu je najoštrije osuđeno hapšenje Veljka Marića i Tihomira Purde. Hrvatski ratni veterani smatraju da je reč o neviđenom cinizmu i brutalnom nasrtaju na hrvatski pravni poredak.

Hrvatski veterani protiv povlačenja tužbe

Demonstranti su nosili transparente: "Odmah zaustavite progon hrvatskih branitelja", "Povlačenje tužbe protiv Srbije je veleizdaja", "Merčep je heroj - Stanimirović je ratni zločinac", "Srbija je agresor - Hrvatska je žrtva" i druge. Sa protesta okupljeni su otišli na misu za poginule hrvatske vojnike u Crkvi Svetog Marka.

Josipović, koji je u poseti Krapinsko-zagorskoj županiji, rekao je da je zatražio da se slučajevi Purde i Marića provere. On je napomenuo da vidljivo da su neke od poruka u "celoj toj priči" bile i smišljene da se generiše nezadovoljstvo.


"Bilo je određenih manipulacija i s popisom koji se pojavio o 300 osoba koje neko traži zbog ratnih zločina, a koji je potpuno nerelevantan. Taj popis je neverodostojan", ponovio je Josipović i istakao da je važno da celokupna javnost i branitelji budu informisani o svemu što se radi.

2024 © - Vesti online