Subota 15.01.2011.
15:48
Fonet

HDZ organizovala nerede na Maksimiru 1990.

Sukob navijača na Maksimiru
 

Đukić tvrdi da je HDZ već u to vreme imala svoje ljude u miliciji, koji su omogućili da se pred utakmicu delimično iseče ograda između terena i istočne tribine, gde su bili Dinamovi navijači, pa su oni lako upali na teren.


"Već tada smo imali oko 50 odsto pripadnika službe koji su glasali za HDZ", rekao je Đukić.

Okrivljen i penzionisan


Ubrzo posle utakmice, Đukiću je na teret stavljeno prekoračenje ovlašćenja milicije, za šta je označen kao glavni "krivac".

Poslat je u penziju, mada je, kako kaže, još ranije sam podneo zahtev za penzionisanje.
Smenjena su tada i još trojica rukovodilaca obezbeđenja utakmice.

Onda je, prema objašnjenju Đukića, "sasvim razumljivo da se našao neko da dopusti slabljenje te ograde i donošenje kamenica na istočnu tribinu, kojima su gađani navijači Zvezde, što je bio uvod u početak incidenta".


Navijači Crvene zvezde potom su kidali reklamne panoe da bi se zaštitili, dodao je Đukić, što je izazvalo još veće nerede, koji su doveli do rušenja ograde i upada Dinamovih navijača na teren, a potom i sukoba sa milicijom.


U pripremi obezbeđenja utakmice dominirala je politika nad strukom, ukazao je Đukić i objasnio da zato nije prihvaćen njegov predlog da sve to vodi republički SUP, nego je prebačeno na zagrebački.


Verovatno je zbog toga, smatra Đukić, odbijen i njegov predlog da se za obezbeđenje angažuju specijalna vozila sa vodenim topovima, već su na terenu bile dve obične vatrogasne cisterne, koje su vatrogasci odbili da upotrebe.


Đukić napominje da hrvatska Služba državne bezbednosti nije miliciji dostavila podatke da se pripremaju neredi, iako je bila dužna to da uradi.


Prema napomeni Đukića, popularni fudbaler Dinama Zvonimir Boban, tada ljubimac navijača, na terenu je udario milicionera muslimanske nacionalnosti.


U neredima je učestvovalo 11.000 do 12.000 hiljada Dinamovih navijača, precizirao je Đukić i podsetio da je najveća tuča sa milicijom trajala oko dva sata, na pomoćnom terenu maksimirskog stadiona, kada su upotrebljene velike količine suzavca.

Boban šutira policajca na Maksimiru
 


Milicajaca je bilo samo 420, podseća Đukić, ali su oni uspeli da zaštite službena lica, Zvezdine igrače i rukovodstvo, kao i nekoliko stotina navijača iz Srbije, i bezbedno ih izvedu sa stadiona.


Sada Srbija i Hrvatska za takve skupove koriste deset puta više policajaca, nego što ih je tada bilo na Maksimiru, dodaje Đukić.


U to vreme SUP Hrvatske imao je u rezervi šest oklopnih transportera, koji su mogli da se upotrebe za rasturanje izgrednika, ali Đukić objašnjava da to nije učinio, jer je mislio da su to ipak sredstva za oružani sukob.


Đukić smatra da je, zahvaljujući tome, sve prošlo sa malim posledicama - nekoliko milicionera je lakše povređeno, dok su dva navijača ranjena, ali je veštačenjem pištolja službenih lica utvrđeno da ih nisu milicioneri ranili.


Prema njegovoj oceni, HDZ je neredima na utakmici postigla cilj da Dinamovo vodstvo izgubi kredibilitet, što je omogućilo da se klub preimenuje u Kroaciju, po želji tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

2024 © - Vesti online