Nedelja 29.11.2009.
14:15
Vestionline

Napravio mauzolej Titu i sebi

Mauzolej za Tita
Na vrhu mauzoleja velika je crvena petokraka, na vratima je grb SFRJ. Sve je ukrasio zastavama Jugoslavije i maršalovim slikama.

Jovićević računa da je u 10 godina koliko ga je gradio u mauzolej uložio 30.000 evra. Radovi su pri kraju: još mu preostaje samo da priključi televizor, na krovu je već postavljena antena. U mauzoleju je krevet, pa Jovićević tu često prenoći.

U grobnicu površine 26 kvadrata, visoku šest metara, Boža je ugradio 400 džakova cementa, tri tone gvožđa, dvanaest kubika dasaka, sedamnaest kubika šljunka.

Ne volim ja baš toliko komuniste

Enterijer mauzoleja krase uramljene slike Lenjina, Tita, Slobe Miloševića, pod krovom nad spoljnim zidovima pobodeni su štapovi barjaka sa kojeg se vijore srpska i trobojka velike Jugoslavije. Obe sa petokrakom.

"Ne volim ja baš toliko komuniste, ali u njihovo vreme se dobro živelo. Komunista sam u duši, ali nikada to nisam bio na papiru".

Dao je da mu se ukleše epitaf: “Drugarice i drugovi sve vas srdačno pozdravljam, ja ovuda više neću koračati, a vi se ponašajte kao ljudi”.

Interesovanje za Tita i jugoslovensku ikonografiju objašnjava time što je unuk narodnog heroja. “Volim petokraku i žene, to je sve”, objašnjava.

2024 © - Vesti online