Subota 15.01.2011.
12:12
J. L. Petković - Vesti

Nek me izbace, ili ću sam otići

Kritikujete vlast, a njen ste deo?


- Uvek je kriv onaj na vlasti. Ali, ako ćemo realno da gledamo, Vlada je nasledila i nerešene probleme Kosova, odnosa sa EU, sa Tribunalom u Hagu, model ekonomije koji je doživeo propast.... Prihvatam odgovornost, ali na žalost, mi sada plaćamo velikim delom račune pogrešnih političkih odluka i lošeg modela ekonomskog razvoja.

Dosadio sam sebi i drugima: Rasim Ljaljić

Svi političari kažu da imaju shvataju tešku situaciji u zemlji, a sada niko neće da izađe iz Vlade. Šta je sa rekonstrukcijom?


- Dosadio sam i sebi i drugima sa pričom o rekonstrukciji. Idealno vreme je bilo da se to uradi na pola mandata, kao što to rade mnoge evropske zemlje, ali i dalje mislim da bi do toga trebalo da dođe. Ipak, o tome ja ne odlučujem. Sve što sam mogao sam rekao javno, i zbog toga bio kritikovan. I mnoge kolege su mi zamerile. Ali je vreme da

Sorensen je za Hag

 

Šta je sa odgovornošću Petera Sorensena tadašnjeg šefa UNMIK-a?

 

- Od Tribunala u Hagu smo tržili da pokrene postupak protiv njega za nepoštovanje suda, jer je Tribunal hteo da tada izvrši istražne radnje koje su sprečne zbog političke opstrukcije. Pisali smo i generalnom sekretaru UN.

se sada preseče i da se kaže da li je ima ili nema. Rečeno je da će sastanak vladajuće koalicije o toj temi biti u januaru, ali poziva još nema.

Kažete da je neophodna promena ekonomske matrice.


- Mislim da koncept mora da se menja i nebitno ko će biti na čelu pojedničanog resora. Bitno je da ekonomija preuzima primat nad politikom i da će stranke i političari koji nude izlaz iz ekonomskih poteškoća, daleko bolje proći na izborima od onih koji prodaju političku maglu. A, činjenica je da ne možemo da trošimo više nego što proizvodimo, da moramo da povećavamo našu produktivnosti i konkurentmost, da nismo sami na tržištu, da je Tito davno umro i da neće ustati iz groba. Moraćemo sebe da usavršavamo, da budemo bolji od konkurencije. Nama je potrebna potpuna promena matrice dosadašnjeg ekonomskog razvoja.

Da bi vlast sebi dozvolila luksuz socijal demokarske platforme potrebna je puna kasa. U slučaju Srbije i vreme da se taj novac akumilira. Kako planirate da to uradite?


- Jasno da postoje kategorije koje će uvek biti zavisne od pomoći države koja mora da obezbedni minimum socijalne sigurnosti za one koje zbog svoje bolesti, invalidnosti, starosti ne mogu da obezbede sredstva za život i preživljavanje, ali s druge strane mi moramo da prihvatimo i ovu utakmicu, ma koliko ona često bila surova. Ta utakmica podrazumeva celoživotno učenje, stalno usavršavenje, jer će posla i mogućnosti da ljudi zarade biti za one najbolje. Ovo je vreme idalno za demagogiju, ali po cenu da niko ne glasa za mene kažem da ćemo morati više da radimo i proizvodimo. Trenutno imamo socijalna davanja koja su najmanja u Evropi, jer nemamo odakle da uzmemo. Zato što je država sama socijalni slučaj i mi od te siromašne države pokušavamo da cedimo suvu drenovinu da bi imalo za one najsirmašnije.


Status Kosmeta verovatno neće biti glavna tema narednih izbora. Ali, koje je vaše rešenje?


- Treba da se borimo da oni koji žive na Kosovu, ostanu dole, jer mi i dalje imamo veći proces iseljavanja, nego povratka. Država bi konkretnijim programom trebalo da pomogne onima koji sada žive u izuzetno teškim, nemogućim uslovima, da ostanu u svojim imanjima i kućama. Srbija će biti na Kosovu, ako bude Srba.
 

Nećemo biti ničiji privezak
 

Kako procenjujete uspeh stranke na narednim izborima? Ko su vaši partneri?


- Moramo da se ponašamo kako da ćemo potpuno samostalno da izađemo na ove izbore. Ne mislimo da ćemo ceo politički vek da budemo prirepak i privezak, i da se stalno krijemo iza nekog velikog političkog igrača ili stranke. Kada budu raspisani izbori, onda ćemo ući u pregovore, ali nije svejedno da li ćemo praznih džepova ulaziti u te pregvore ili će naša snaga biti merena sa 169 odbora širom Srbije.

Da li to znači da Srbi treba da budu kosovskoj vladi?


- To je specifičan slučaj. Ali kada govorimo o izborima, Srbi treba da se ponašaju na isti način kao Rugova prema Miloševiću - da uzimaju sve što mogu da uzimaju, i od privremenih institucija, i od međunarodne zajednice, sve što će njihov život učiniti boljim. I Rugova je stalno govorio da ne priznaje Srbiju, a uzimao je i plate, i penzije, i pare za putovanja...

Da li je Srbija pametno reagovala na izveštaj specijalnog izvestioca SE Dika Martija?
 

- Moramo da zahtevamo istragu, da ona dobije svoj konačni sudski epilog, da zahtevamo zadovoljenje pravde i pune istine o onome što se događalo. Ono što je Dik Marti uradio je izazavao apsolutni šok, i u Savetu Evrope i u čitavj međunarodnoj zajednici, pa se mnogi koji su bili sponzori i kosponzori onoga što je radila OVK i Hašim Tači teško suočavaju sa lošim političkim odlukama. Priznanje ih tera na odgovornost i preuzimanja nekih koraka, a oni bi to hteli na svaki način da izbegnu. Prema tome, moramo da se mudro i racionalno ponašamo, da ovu temu otvaramo sa svima kada pričamo u međunarodnoj zajednici. Nemamo pravo na ćutnju, niti da dozvolimo da ovo neko gurne pod tepih.

2024 © - Vesti online