Subota 15.01.2011.
04:39
Vestionline

Trbiću potvrđena kazna od 30 godina za Srebrenicu

Foto - arhiva: Milorad Trbić u Haškom tribunalu
 

On je osuđen za lično učestvovanje i pomaganje u ubistvima muškaraca iz Srebrenice na različitim lokacijama na području opštine Zvornik. To je prva pravnosnažna predsuda Suda BiH za genocid u Srebrenici.


Trbić je oktobra 2009. proglašen krivim što je, kao pomoćnik načelnika za bezbednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), od 10. jula do 30. novembra 1995. u okviru, kako je navedeno, udruženog zločinačkog poduhvata učestvovao u operacijama hvatanja, zatvaranja i pogubljavanja Bošnjaka iz Srebrenice, a potom u pokopavanju i prikrivanju tela ubijenih.


"Trbić je po prekom postupku pogubio desetine muškaraca, da bi zastrašio, obuzdao i kontrolisao ostale zarobljenike. On je svesno i hotimično omogućio koordinaciju organizovanih likvidacija, na taj način što je koordinirao dostavu logističke podrške - goriva i municije - jedinicama na terenu”, navedeno je u prvostepenoj presudi, koju je potvrdilo Apelaciono veće Suda BiH.


Trbić je poslednji od desetorice optuženih koje je prvobitno optužio Haški tribunal, a prebačeni su Sudu BiH na dalje procesuiranje. Suđenje mu je počelo novembra 2007.

2024 © - Vesti online