Petak 14.01.2011.
21:22
Vestionline

Josipović: Hrvatska ne "popuje" BiH

Josipović: Kroz razgovore do kompromisa u BiH
 


"Želja za razgovorom koju su pokazali svi politički lideri iz BiH za mene je znak da se Republiku Hrvatsku i mene kao njenog predsednika prepoznaje kao kvalifikovanog sagovornika, prijatelja i partnera", rekao je Josipović u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.
 

Hrvatski predsednik je istakao da ne razgovara samo s jednom političkom opcijom i da su njegova vrata svima otvorena.
 

"Ne pristajem na logiku - ako nisi sa mnom, onda si protiv mene. To nije politika, a posebno ne pametna, civilizovana politika", ukazao je Josipović.
 

On je dodao da ne bira strane u BiH nego da kroz razgovore pokušava da pomogne poboljšanju odnosa i stvaranju uslova za postizanje kompromisa.
 

"Neću žaliti ni vremena ni truda za takve razgovore", rekao je hrvatski predsednik izrazivši uverenje da će se postojeći problemi među stranačkim liderima u BiH ipak rešiti i to bez "popovanja sa strane".
 

Ponovio je da za Hrvatsku nema važnijeg suseda od BiH i da je svako ulaganje u njenu stabilnost interes i Hrvatske.

Josipović nije želeo posebno da komentiriše unutrašnje rasprave između različitih političara u BiH o njihovim razgovorima vođenim u Zagrebu.
 

Josipović je pojasnio kako zajednička izjava o BiH koju su dali on i predsednica hrvatske vlade Jadranka Kosor predstavlja još jedan dokaz podrške BiH na njenom evroatlanstkom putu.
 

"Želeli smo s izjavom o zajedničkim temeljima hrvatske politike prema BiH izaći upravo zato da se izbegnu različite spekulacije, da jasno i transparentno kažemo kako podržavamo celovitu i suverenu BiH, da želimo sa susednom državom imati najbolje odnose i da podržavamo jednakopravnost svih naroda i pojedinaca", rekao je Josipović.

2024 © - Vesti online