Petak 14.01.2011.
18:34
Mondo

Amfilohije kune, jer voli

Umesto kletvi - poruka ljubavi: Mitropolit Amfilohije
 


On se narugao crnogorskom jeziku, rekao vernicima da je crnogorski jezik "izmišljen" i osudio sve one koji govore tim jezikom, dodaje podgorički dnevni list.

Govoreći posle dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru pred podgoričkom crkvom Svetog Đorđa, on je pomenuo i novi jezik "čirgilica", aludirajući na dr Adnana Čirgića, jednog od autora pravopisa i gramatike crnogorskog jezika".

Taj jezik se ne obnavlja, on ne izvire iz istorije, rekao je Amfilohije, pozivajući se na ćirilično pismo.

"Neki kažu da promenimo svoj jezik i uvedemo neki novi, nepostojeći, kojim niko nikada nije govorio u Crnoj Gori. Možemo to i da uradimo, ali se time ne obnavlja duša Crne Gore, njeno pamćenje i njena pamet", rekao je Amfilohije.

On je rekao da je "sve napisano Ćirilovim pismo, a danas na Cetinju nema ćirilice".

"U Evropu se ne ide kao prosjak, da se ogoliš, skineš, kao pripadnik Zulu plemena", rekao je Amfilohije.

"Misle da će se obnoviti uvodeći latinicu, a to je pismo Italijana, Hrvata i Engleza", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

On je negirao da je ono što je govorio u Baru i Podgorici na Badnji dan, kada je prokleo svakoga ko želi da sruši limenu crkvu na Rumiji, a predsednika Demokratskog saveza Mehmeta Bardhija uporedio sa "Turcima koji su srušili časni krst", jezik mržnje, nego "jezik ljubavi i najdublje brige".

Pre govora, a posle vatrometa, Amfilohije je služio moleban.

Na skupu nije bilo incidenata, a kao i proteklih godina, prodavani su kalendari sa slikama Draže Mihailovića, Radovana Karadžića, Slobodana Miloševića i Ratka Mladića, izveštavaju Vijesti.

Dočeku su prisustvovali predstavnici prosrpskih opozicionih partija i savetnik predsednika Srbije Mlađen Đorđević.

2024 © - Vesti online