Nedelja 29.11.2009.
10:17
Tanjug

Voće i povrće smanjuje rizik od raka

Biljna hrana sadrži flavonoide, jedinjenja za koja se smatra da ometaju procese koji izazivaju rak, ističu holandski eksperti, a prenosi agencija Rojters.

Mastrihtski tim je procenio unos specifičnih flavonoida među 120.852 muškaraca i žena starih od 55 do 69 godina, koji su učestvovali u velikoj studiji kojom je trebalo da se proceni veza između načina ishrane i raka.

Tokom trinaest godina, među ovim ispitanicima od raka debelog creva ili rektuma obolela su 1.444 muškarca i 1.041 žena. Izgledalo je da unos specifičnih flavonoida nije bio od značaja za rizik obolevanja od rečenih vrsta raka kada su istraživači razmatrali uticaj sledećih potencijalnih rizičnih faktora: godina, porodične istorije bolesti, pušenja, konzumiranja alkohola, fizičke aktivnosti, opštih navika u ishrani i uzimanja dopunskog estrogena od strane žena.

Međutim, kad je u razmatranje uzeta i težina ispitanika, ispostavilo se da bi veći unos flavonoida mogao da ima izvesno zaštitno dejstvo od raka debelog creva ili rektuma kod podgrupe muškaraca s viškom kilograma i žena normalne težine.

2024 © - Vesti online