Nedelja 29.11.2009.
09:04
Tanjug

Vakcine stigle u Beograd

Čekaju analizu Agencije za lekove: Novartisove vakcine

Vakcine su dopremljene specijalnim kamionima-hladnjačama i tokom transporta su kontinuirano bile u režimu "hladnog lanca".

Vakcine su predate Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije koja će proveriti njen kvalitet, izjavila je Vesna Danilovac, zadužena za odnose s javnošću u "Jugohemiji".


Ostale količine vakcine već su smeštene u Institut za virusologiju i imunologiju "Torlak", rekla je Danilovac, podsetivši da je prvi kontigent od 140.000 vakcina stigao deset dana pre ugovorenog roka, što je od posebne važnosti za naše građane.


Vakcine će prvo biti testirane, a tek posle dobijanja sertifikata Agencije za lekove, distribuirane u Institute i zavode za javno zdravlje širom Srbije, kako bi počela vakcinacija.


Vakcinacija građana Srbije obaviće se u "tri talasa", prvo će biti obuhvaćeni najugroženiji - hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci.


U drugom krugu biće vakcinisani "oni od kojih zavisi funkcionisanje društva u celini", da bi u trećem vakcine primili svi ostali, zdravi građani.

Član Radne grupe za praćenje epidemije novog gripa tipa A H1N1 Branislav Tiodorović je izrazio nadu da će vakcina švajcarske firme “Novartis” biti ispitana za 10 do 15 dana, kako je ranije najavljeno, da bi vakcinacija počela polovinom decembra.

Posle ove isporuke, kako je ranije najavljeno, očekuje se da ubrzo budu isporučene i sledeće količine od 500.000 doza.

2024 © - Vesti online