Četvrtak 13.01.2011.
16:50
Vestionline

Amfilohije proklinje, treba ga osuditi

Proklinje i ruši međunacionalni sklad: Mitropolit SPC Amfilohije
 


Marić i MItrić smatraju da je od Amfilohijevog proklinjanja problematičnija njegova izjava da poslanik Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori Mehmed Bardhi, navodno, vodi rat protiv metalne crkve na Rumiji, "kao što su to uradili Turci osvajači, kada su osvojili Bar i kada su srušili časni krst na Rumiji".


Amfilohije je tom izjavom počinio akt protiv verskog i međunacionog sklada na području Bara i u Crnoj Gori, rekli su Marić i Mitrić podgoričkoj "Pobjedi".


Ovom izjavom, tvrde oni, mitropolit Amfilohije je Bardhija uvredio "po pitanju verske pripadnosti" i tako prekršio jednu od osnovnih zabrana u Ustavu Crne Gore - zabranu propagiranja verske i nacionalne netrpeljivosti.


Oni su podsetili i da je Amfilohije istom prilikom uputio kletvu onom ko sruši crkvu na Rumiji.
 

"Ko srušio taj hram, Bog ga srušio, i njega i njegovo potomstvo, časni krst mu sudio", rekao je mitropolit Amfilohije.
 

Mitrić je ocenio da je kletva "crkveno-kanonski institut", ali da "u okviru kletve postoje dve strane medalje".
 

"Jedna je kad Amfilohije kune neposredno one koji zagovaraju rušenje crkve i to bih mogao da uklopim u tu njegovu crkveno-kanonsku nadležnost, ali moralna refleksija je pogubna, jer Amfilohije kroz kletvu kune i potomstvo, što je nedopustivo i neshvatljivo", rekao je Mitrić.


Mitrić smatra da je pravna sudbina metalne crkve na Rumiji "potpuno čista", jer, kako je rekao, postoji pravosnažni pravni akt o uklanjanju tog objekta.

2024 © - Vesti online