Četvrtak 13.01.2011.
07:43
Vijesti

Škotski napad na osamostaljivanje Crne Gore

Bez ratova ne bi napravili državu: Tim Džuda



Džuda govori o svađi Škota i Crnogoraca nakon što je vođa škotskih laburista Ijan Grej, odgovarajući na tvrdnje Škotske nacionalne partije da je Crna Gora dobila nezavisnost za 40 dana, rekao da je samostalnost izvojevana tek nakon "dva svetska rata, sukoba na Balkanu, etničkog čišćenja, ratnih zločina i mirovnih misija Ujedinjenih nacija".


"Crna Gora ne bi postigla nezavisnost bez krvavih jugoslovenskih ratova, a njen razvod sa Srbijom je nekada bio blizu nasilja", napisao je Džuda.


Kada se radi o tvrdnjama laburista, one su prilično nefer prema Crnogorcima koji su izbegli rat na svojoj teritoriji, "ali ne i van svojih granica, sa izuzetkom NATO bombardovanja 1999. godine".
 

"Do kraja 1996. godine, crnogorska vlast je svojevoljno bila saučesnik Slobodana Miloševića. Crnogorski sudovi su, neuobičajeno kasno, procesuirali odgovorne za ratne zločine koji su se desili na teritoriji zemlje", naveo je Džuda.

Sve u svemu, istakao je on, za Škote bi najbolje bilo da izbjegnu korišćenje primera sa Balkana ukoliko ne znaju o čemu pričaju.

2024 © - Vesti online