Četvrtak 13.01.2011.
05:45
Večernji list

Srbi familija Jure Francetića

"Moja životna priča jeste ta da sam uvek bio Hrvat i borio se kako sam znao za svoju domovinu. Sredinom osamdesetih kamenovali smo jugoslovensku ambasadu u Buenos Ajresu i u par navrata šarali je grafitima.

Horhe Jure Francetić

Još 1990. godine otputovao sam u Liku. Čak sam jednom naišao na četničke barikade te se u nekom restoranu neugodno susreo s bradonjama. Bilo bi zanimljivo videti kako bi reagovali da su znali ko sam i kako se zovem. No, nisu saznali. Iako, evo da ne bi bilo zabune, ja s majčine strane imam i Srba u porodici, prezivaju se Diklić."


Francetić je učestvovao i u poslednjem ratu na ovim prostorima. Sedam puta bio je preodeven u argentinske pripadnike UN-a i odlazio na "srpski front", piše "Večernji list".

"Ne samo da sam bio u HV-u nego sam Hrvatskoj pomagao i na druge načine," kaže on i pojašnjava: "Prvo što sam napravio bilo je da sam svoju tadašnju devojku, inače Jevrejku Judit, doveo u Zagreb i oženio se njome u crkvi Sv. Petra. Danas imamo šestoro dece. Kum nam je bio Ivo Rojnica. Uostalom, i Pavelićeva supruga bila je Jevrejka... Ha ha ha..."

2024 © - Vesti online