Četvrtak 13.01.2011.
12:47
Z. Mirković - Vesti

Ubio dete, pa slavio rođendan

Brutalno prekinuto detinjstvo: Ubijeni Kejn
 


Norbert Švendinger, glavni inspektor kriminalističke službe austrijske pokrajine Forarlberg, potvrdio je da je Maletić uhapšen u švajcarskom kantonu Apencel-Auserhoden u Valdštatu. Maletić je priveden tokom saobraćajne kontrole vozila, a prilikom hapšenja nije pružao otpor.
 

“Dobili smo potvrdu da je uhapšena osoba upravo Milosav Maletić“, istakao je Švendinger pojašnjavajući da je Maletić uhapšen u 14 sati, a da je identitet uhapšenog definitivno utvrđen i javljen u Austriju u utorak oko 16.30 sati.
 

Interesanto je, da osim u Austriji, Maletić treba da odgovora i u Srbiji zbog toga što je u julu 2009. godine u mestu Glušci kod Bogatića izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su dve osobe poginule.
 

Maletić je bio za volanom golfa, a u udesu su poginuli Vanja Kojičić (19) i Radovan Čambrić (20) iz Klenja, dok je Maletić prošao sa lakšim povredama. On se posle toga našao dva meseca u pritvoru, ali mu posle ukidanja pritvora nije određena mera zabrane napuštanja zemlje i oduzimanje pasoša. Maletić se pojavio na dva ročišta u ovom slučaju, a sledeće suđenje bilo je zakazano za 25. januar.
 

Inače, on je često dolazio u Klenju i Bogatić odakle mu je otac poreklom i gde imaju porodičnu kuću. Švajcarska štampa takođe objavljuje neproverene podatke da je Maletić imao nameru da se iz Švajcarske, preko Italije, ilegalno dokopa Srbije koja ga, kako se nadao, ne bi izručila austijskim vlastima.
 

Inače, sama akcija hapšenja Maletića bila je dobro organizovana. Vozilo u kojem je bio ubica uočeno je tokom saobraćajne kontrole, a pošto se pretpostavljalo da bi Maletić mogao da bude naoružan, čekalo se najbolje vreme i mesto za akciju.

Monstrum iza Brave: Milosav Maletić
 

Maletić, međutim, nije imao oružje kod sebe, a nije ni pružao otpor specijalcima prilikom hapšenja. On bi, ukoliko pristane na brz postupak ekstradicije, Austriji mogao, u najboljem slučaju, da bude izručen za nedelju dana.
 

Zasad nije saopšteno gde je i kako proveo dane Maletić od subote, otkad je bio u bekstvu, ali policija pretpostavlja da je imao pomagače i za njima se traga. Prema švajcarskim izvorima, Maletić je u ponedeljak u Švajcarskoj proslavio 26. rođendan u jednoj kući u Heriasuu.

Maletić je, kako su "Vesti" već pisale, trebalo prošle subote da pripazi na trogodišnjeg Kejna i njegovog tri godine starijeg brata, nakon što je njihovu majku odvezao na posao. Oko 19.20 sati Hitna pomoć i policija dobili su poziv da se u Bregencu nalazi dete koje ne daje znake života. Policija pretpostavlja da je poziv uputio Maletić, a lekarima je tada rekao da je dete palo niz stepenice i da više ne diše.
 

Čim je ekipa Hitne pomoći stigla na teren odmah je pokušano sa reanimacijom mališana, ali, nažalost, uzalud. Austrijski mediji pišu da je Maletić još bio u stanu kad su stigli lekari, ali da je pobegao pre dolaska policije. Prema prvim rezultatima istrage, preminuli mališan je bio brutalno pretučen drškom metle.

Osumnjičeni Milosav Maletić je i ranije imao posla sa policijom zbog, kako je saopšteno, nanošenja povreda, pružanju otpora prilikom privođenja i opasnih pretnji.

Postupak i protiv majke
 

Državno tužilaštvo u Feldkirhu pokrenulo je, istragu i protiv majke ubijenog trogodišnjaka.
 

- Na osnovu rezultata istrage postoji sumnja da majka nije ispunila svoje obaveze o detetu - rekao je Hajnc Ruš, portparol tužilaštva.
 

Treba da se razjasni da li je žena postupala suprotno članu Krivičnog zakona koji se odnosi na zlostavljanje maloletnika ili osoba koje nisu u mogućnosti da se brane. Ovaj član zakona, naime, propisuje da je osoba, koja je zadužena za brigu o detetu, kriva ukoliko dozvoli radnje koje mogu da ugrzo zdravlje deteta ili njegov telesni i psihički razvoj.


Pomoć psihologa
 

Šestogodišnji Emilijan i njegova majka Aleksandra posle tragedije su smešteni u bolnicu gde im je pružena psihološka pomoć. To se naročito odnosi na dečaka koji video kako mu monstrum tuče brata do smrti.

 

Šestogodišnji Emilijan je, inače, imao stare povrede na telu, pa policija pretpostavlja da su obojica dečaka često bila zlostavljana, a veruje se i da je Aleksandra N, majka dvojice mališana, bila na meti čoveka sa kojim se zabavljala.

 

 

2024 © - Vesti online