Sreda 21.10.2009.
00:09
D. Dekić - Vesti

Sever Kosova zamračili zbog Medvedeva?

Bez svetla 80.000 ljudi: Manstir Banjska

 

Severnom delu Kosova i Metohije koji je od ponedeljka u 17 časova iz nepoznatih razloga ostao bez struje, juče je u pomoć priskočilo republičko Ministarstvo za energetiku, uključivanjem dalekovoda u Novom Pazaru na kosmetsko selo Valač.
Mada zvaničnog objašnjenja iz Prištine nema, potpredsednik Skupštine zajednice srpskih opština Marko Jakšić tvrdi da se mrakom vrši pritisak da se sever integriše u samoproglašeno Kosovo.
 

On smatra da su Albanci, zbog posete Medvedeva Beogradu, pojačali pritisak na Srbe želeći da poruče Moskvi da ne može da pomogne Beogradu u zalaganjima da Kosmet ostane u njenom sastavu: " Pre dva dana je takoreći uvedena klasična granica na administrativnoj liniji Kosmeta i Srbije, baš kao na Horgošu sa Mađarskom, a jedina je razlika što nisu potrebni pasoši," kaže Jakšić.

Mogu da isključe vodu Albancima

 

- Ne bežimo od plaćanja struje, jer to je roba, kao i svaka druga, ali ne nameravamo da je plaćamo KEK-u već isključivo Elektroprivredi Srbije, ili "Elektrokosmetu" - kaže Radenko Nedeljković. On je zapretio da ako isključenja budu nastavljena, lokalna vlast može da parira kontramerom, isključenjem vode južnom delu Mitrovice gde žive Albanci.

On podseća da su Srbi južno od Ibra bili prinuđeni da potpišu ugovore sa Kosovskom elektroenergetskom korporacijom, jer su jako dugo bili bez struje.
"Zato nas je razljutilo zakasnelo reagovanje države Srbije tek nakon 24 sata, kada je području sa 80.000 stanovnika, uglavnom srpske nacionalnosti zapretila humanitarna katastrofa. Naročito što je tehnički to moglo da se uradi odmah preko Valača," kaže Jakšić i najavljuje velike proteste na severu pokrajine ako ne bude električne energije.


Glavnu trafo-stanicu u Valaču severno od Mitrovice hteli su da zauzmu radnici KEK-a, ali su ih Srbi sprečili i prema rečima načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića, to neće dozvoliti "po bilo koju cenu". On se slaže da je mrak, posledica namere da se naplatom struje Srbi sa severa integrišu u sistem Kosova.

2024 © - Vesti online