Sreda 12.01.2011.
08:28 >> 09:57h
Blic

Tadić za uvođenje mešovitog izbornog sistema

Boris Tadić

Naredba iz Brisela da se ukinu blanko ostavke bila je prelomna da stranke konačno prihvate da se odreknu apsolutne kontrole nad poslanicima.

Iako bi ovo logično podrazumevalo i promenu izbornog sistema koji bi u prvi plan izbacio sposobne i ugledne pojedince, većina u strankama je protiv.

Jedan od razloga je što im je lakše da se kriju iza lidera i, većinom nezasluženo, uživaju privilegije vlasti.

Protiv ovakvog stanja je i srpski predsednik i lider DS-a Boris Tadić, koji smatra da “mora da se poveća broj onih koji će osim punog legaliteta imati i pun legitimitet da donose odluke, jer će se na taj način povećati i broj onih koji će svojim imenom biti odgovorni za svoje postupke pred građanima”.

"Danas se često ne zna ko je za šta odgovoran i izgleda da je predsednik Tadić odgovoran za sve što se dešava u zemlji. Međutim, da bi se promena sistema desila potrebno je da se sa tim složi većina stranaka i jedna javna rasprava u kojoj bi učestvovali intelektualci, stručnjaci i politicari, bila bi korisna“, rečeno je “Blicu” u kabinetu predsednika.

Tadić je svojevremeno podržavao i novi zakon o lokalnim izborima kojim se uvodi mešoviti izborni sistem koji favorizuje pojedince, ali i podrazumeva da takvih ima u strankama.

2024 © - Vesti online