Utorak 11.01.2011.
13:37
Index

''Ne veruj ništa Dodiku''

Mesić je, kako navodi ''Index'', među pozitivnim stvarima u potezima svog naslednika ocenio otvaranje prema regionu i Evropi, posebno prema nekadašnjim zemljama pripadnicama pokreta nesvrstanih, koje su bile veliko i snažno tržište hrvatske privrede i predstavljaju šansu za oporavak zemlje.

Kažem ti iz iskustva, Dodiku ne možeš da veruješ na reč: Ivo Josipović i Stjepan Mesić
 

Mesić je, međutim, zamerio Josipoviću njegov odnos sa Miloradom Dodikom.

"Posle priznanja Kosmeta i nezavisnosti Crne Gore definitivno je završena arhitektura ovih prostora. Ostaje Bosna i Hercegovina koja je Dejtonskim sporazumom izašla iz rata, ali nije do kraja uspostavila pravi mir. Republika Srpska je produkt velikosrpskih ambicija, a to je delo onih koji su završili u Hagu ili čekaju Hag" rekao je Mesić za ''Index''.

"Josipović mora da ima principijelan pristup kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Mora da insistira na tome da Bosna i Hercegovina dobije mehanizme po kojima ta država može da postoji. Dodiku se, uostalom ne može verovati na reč, jer on nastavlja putem Slobodana Miloševića, ali drugim sredstvima", objasnio je bivši hrvatski predsednik.

On je istakao da Dodik čeka trenutak kada će međunarodna zajednica otići iz BiH.

"Dodik verojatno očekuje da jednog dana dođe do velikog zamora međunarodne zajednice, i da ona u tom trenutku kaže vlastima u BiH da rade što god žele. Tada bi Dodik raspisao referendum. Takav scenario Hrvatske ne može da dozvoli", rekao je Mesić.

2024 © - Vesti online