Utorak 11.01.2011.
10:50
Vestionline

''Teško da će 'Vikiliks' preživeti''

"Nećemo moći da preživimo ovako kako se odvijaju stvari. Novac od donatora sa teškoćama stiže do nas zato što su svi računi blokirani. Procenjujem da gubimo 500.000 evra nedeljno", rekao je osnivač sajta koji emituje poverljive američke dokumente.

Gubimo dnevno 500.000 evra: Džulijan Asanž

Pritisci na "Vikiliks" počeli su od početka objavljivanja tajnih depeša američke diplomatije. Sat zavisi dosta od američkih internet i finansijskih kompanija - što se tiče prikupljanja sredstava.

Međutim, od kada je "Vikiliks" nastavio sa objavljivanjem američkih poverljivih dokumenata, posebno diplomatskih depeša, kompanije su odbile da mu dozvole da koristi njihov server, a finansijske kompanije ne dozvoljavaju više da se preko njih vrše uplate za ovaj sajt.

Sudski troškovi za postupak o navodnom silovanju koji se vodi protiv Asanža su, takođe, veoma visoki. Asanž se nalazi u kućnom pritvoru u Londonu zbog optužbi o silovanju, i čeka odluku engleskog suda o zahtjevu Švedske za njegovo izručenje u tu zemlju, gde ga traže zbog navodnog silovanja i seksualnog napastvovanja.

Sud u Londonu trebalo bi u utorak da odluči o datumu kada će početi ekstradicioni proces osnivaču "Vikiliksa". S druge strane, Vašington namerava da sudi Asanžu zbog špijunaže pošto je na sajtu "Vikiliks" objavljeno hiljade američkih diplomatskih depeša.

2024 © - Vesti online