Ponedeljak 10.01.2011.
20:52
Vestionline

Za slučaj Purde obratite se ministarstvu pravde

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će predsedavati u sredu, 12. januara, sa hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem u Zagrebu, sastankom Mešovite komisije za pripremu i razmenu lica optuženih ili osuđenih za ratne zločine, na kom će biti razmotren i slučaj Tihomira Purde osumnjičenog za ratne zločine u Vukovaru 1991.

Ministarstvo pravde je nadležno za pitanje Tihomira Purde: Boris Tadić
 



"Na sastanku će biti razmotrena sva otvorena pitanja, a tema će biti i slučaj Purde. Razgovaraćemo i o daljem intenziviranju saradnje između dva ministartva, između ostalog i u pogledu utvrđivanja predmeta u kojim su raspisane poternice", rekla je Malović.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je o ovom slučaju u ponedeljak telefonski razgovarala sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o nedavnom hapšenju hrvatskog veterana Purde i popisima hrvatskih veterana osumnjičenih za ratne zločine. Zajednički stav je da o tom slučaju, kao i o ostalim, razgovore nastave ministri pravde dveju zemalja.

Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac izjavio je da Hrvatska poseduje sudske spise koji terete Purdu (41) i dvojicu njegovih saučesnika za ratne zločine, ali više od 18 godina nije ništa preduzela da budu izvedeni pred lice pravde.


Purdu je policija BiH uhapsila 5.januara prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje, na osnovu Interpolove poternice koju je izdao MUP Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Purda je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu, gde mu je određen pritvor.

2024 © - Vesti online