Ponedeljak 10.01.2011.
10:06
Vestionline

Jabukovo sirće za sjajnu i zdravu kosu

Prirodni pH kose je dakle blago kiseo. Farbanjem, hemijskim tretiranjem kose, ali i pranjem šamponom podiže se pH vrednost kose. Kada kosa ima viši pH postaje porozna i ne leži ravno već leti na sve strane. Tada se kosa mrsi, deluje manje uredno i frižy i više se lomi.

Pošto je sirće kiselo, sa pH vrednošću između 2.5 i 3.5 (u zavisnosti od vrste i koncentracije), odlična ideja je da ga koristite razblaženo pri završnom ispiranju. Tako ćete smanjiti pH vrednost koja može biti podignuta iz više razloga - kutikule će se spustiti, kosa će biti sjajnija, manje umršena, lakša za oblikovanje i lepršava.

Jabukovo sirće takođe uklanja naslage minerala koji nastaju kao posledica korišćenja tvrde vode i zbog nečistog vazduha. Uklanja i sebum i naslage proizvoda za stajling. Kada se koristi u ovu svrhu (kao sredstvo za dubinsko čišćenje) koristi se u većoj koncentraciji nego inače (25-50%). Utrljajte na kosu i ostavite da deluje nekoliko minuta pa potom isperite.

Kako se jabukovo sirće koristi kao sredstvo za ispiranje? Pomešajte 75 ml jabukovog sirća sa jednim litrom vode. Ovo sipajte u plastičnu flašu i koristite kao sredstvo za ispiranje na kraju procesa pranja i pakovanja kose. Kosa će biti mekša i sjajnija.
 

2024 © - Vesti online