Ponedeljak 10.01.2011.
08:47
Vestionline

Lukšić hoće zajedno sa Srbijom

Igor Lukšić

"Treba gledati unapred. Da li je bilo kome Beograd, Podgorica, Jadransko more i Dunav drugačiji nego što je to bilo pre dobijanja nezavisnosti? Nije.

Naše zemlje su oduvek kulturološki, istorijski i ekonomski povezane. I nijedno političko vreme ne može to da promeni", kaže novi crnogorski premijer Igor Lukšić u razgovoru za "Politiku".


Upitan imali njegova vlada antikorupcijski plan s obzirom da za Crnu Goru, kao uostalom i za neke druge države u regionu, važi ocena EU da je nivo korupcije neprihvatljivo visok, Lukšić kaže da to ostaje zadatak i u narednom periodu.


"Da, korupcije ima i ne treba bežati od tog priznanja. Iako smo ostvarili napredak u prethodnom periodu, to ostaje zadatak. Našu odlučnost u suzbijanju korupcije prepoznala je i Evropska komisija koja je u Analitičkom izveštaju konstatovala da je Crna Gora napredovala u naporima da uspostavi strateški, zakonodavni i institucionalni okvir za borbu protiv korupcije", kaže Lukšić.

Na konstatciju da često ističe da je problem kriminala posao, ne za vladu, nego za druge državne organe, i da li ga, kao premijera, ipak, zabrinjava ta percepcija problema kriminala, Lukšić kaže da je Vlada ta koja treba da stvori uslove za vladavinu prava i za jake institucije.

"I u tom krugu, svakako, da institucije vlade imaju značajnu ulogu kako u preventivnom delovanju, tako i u procesuiranju određenih prijava građana. Sa druge strane, postoje organi sudstva i tužilaštva koji imaju ključnu ulogu u pokretanju procesa i istraga".

Lukšić je rekao da je najavio iniciranje ustavnih promena kako bi dalje doprineli nezavisnosti pravosuđa, razmotriće izmene zakonskog okvira u cilju objedinjavanja pojedinih organa koji se bave borbom protiv korupcije u posebnu agenciju, a vlada će biti podrška tom procesu.

2024 © - Vesti online