Ponedeljak 10.01.2011.
02:40
Vestionline

Euleks se plaši albanske javnosti

Prozvao misiju EU na Kosmetu: Goran Bogdanović

Upitan da li će se pregovarati sa Hašimom Tačijem ukoliko on bude jedan od predstavnika vlasti u Prištini, Bogdanović je istakao da ćemo pregovarati "sa svim legitimnim predstavnicima albanskog naroda, ali istovremeno želimo da se što pre istraže svi navodi iz Martijevog izveštaja, jer je to neophodno ne samo zbog predstojećih pregovora, već i zbog budućih odnosa Srba i Albanaca".

Priština beži od pregovora

Bogdanović je rekao da je Beograd u potpunosti spreman za dijalog o Kosovu i Metohiji, "za razliku od Prištine, koja ništa ne preduzima da do njih zaista i dođe", i ističe da do pregovora mora doći odmah po formiranju takozvane vlade Kosova.


"Očekujemo početak pregovora što pre, koliko sutra, jer smatramo da je u interesu i Srba i Albanaca da što pre otpočnu razgovori o nerešenim pitanjima na Kosmetu", rekao je Bogdanović u intervjuu za "Novosti".


"Svima koji su dobronamerni i realni jasno je da je status kvo koji trenutno vlada na Kosmetu neodrživ i da ne odgovara nikome. Zato se pravim i iskrenim pregovorima mora doći do kompromisa između Srba i Albanaca i do rešenja problema koji se tiču svakodnevnog života ljudi u našoj pokrajini", naglasio je on.


Odbacujući svaku sumnju u spremnost Beograda za dijalog sa Prištinom, ministar Bogdanović ističe da je Ministarstvo za KiM oformilo radnu grupu koja će biti lobistička podrška pregovaračkom timu.


Istovremeno, Bogdanović kaže da će status Kosova biti nezaobilazna tema, jer se sva pitanja o kojima će se pregovarati tiču upravo statusa.

2024 © - Vesti online