Ponedeljak 10.01.2011.
00:12
Vestionline

"Hrvatska ima dokaze protiv Purde"

"Hrvatska ne čini ništa da zločinci budu pred licem pravde"
 


Reč je o spisima Vojnog suda u Beogradu, koji pored Purde terete i Petra Janjića (47) iz Vukovara i Danka Maslova (46) iz Borova, za zločine počinjene za vreme oružanih sukoba u Borovu Naselju kod Vukovara 15. novembra 1991. godine, naveo je Štrbac.
 

Protiv te trojice bivših pripadnika Hrvatskog zbora narodne garde, krivične prijave su podnete i istraga pokrenuta na zahtev tadašnjeg vojnog tužilaštva 26. oktobra 1992. godine.
 

Oni se, na osnovu izjava više od 20 svedoka, civila, starešina i vojnika bivše JNA - terete za "namerno ubijanje i nehumano postupanje s ranjenima i bolesnicima".
 

Ključno pitanje je, kaže Štrbac, kako to da svih ovih godina niko nije uhapšen po međunarodnim poternicama, sve do 5. januara, kada je Purda uhapšen u Bosni i Hercegovini.

Purdu je policija BiH uhapsila u sredu prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje na osnovu Interpolove poternice koju je izdao MUP Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Purda je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu gde mu je određen pritvor.
Štrbac je naveo da je Purda kao zarobljenik bio u sabirnom centru Sremska Mitrovica i da je razmenjen 14. avgusta 1992. godine, pre nego što je protiv njega podignuta krivična prijava.
 

Tada je, za vreme vlade premijera Milana Panića, u dva navrata oslobođeno ili razmenjeno više od 780 hrvatskih ratnih zarobljenika, među kojima je bilo i optuženih i osuđenih za ratne zločine.
 

On smatra da nepostupanje Hrvatske po ovom predmetu i reakcije hrvatske premijerke Jadranke Kosor i Ministarstva branilaca na vest o hapšenju Purde, govore da u Hrvatskoj neće biti moguće pravično suđenje.
 

Štrbac je ocenio, kao potpuno neshvatljivu i neprimerenu izjavu premijerke Kosor da će lično s predsednikom Srbije Borisom Tadićem razgovarati o slučaju Purda.
 

U slučaju Purda ne radi se o političkom progonu borca za ljudska prava, već o teškom krivičnom delu ratnog zločina, pa bilo kakvo političko uplitanje, samo može da znači da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno, zaključio je Štrbac.

2024 © - Vesti online