Nedelja 09.01.2011.
19:47
Vestionline

Kastro: Napad u SAD užasan čin

Fidel Kastro, kubanska revolucionarna ikona, rekao je da čak i ljudi koji se kao i on najčešće ne slažu sa politikom Sjedinjenih Američkih Država, ne žele da ikada dođe do nasilja kakvo se dogodilo u Arizoni.

Iako se ne slaže sa politikom SAD, osudio je zločin u Arizoni: Fidel Kastro
 

"Čak i oni od nas koji ne dele politiku i filozofiju (administracije predsednika SAD Baraka Obame) iskreno žele da nijedno dete, sudija, poslanik ili građanin SAD umre na tako apsurdan način za koji nema opravdanja", napisao je Kastro.


Kastro je ukazao i da je krvoproliće navelo mnoge da dovedu u pitanje oštru retoriku koja sve više obuzima američku politiku, preneo je AP. Bivši kubanski lider zapravo je mislio na sajt bivše guvernerke Aljaske Sare Pejlin na kojem je ona u martu 2010. objavila mapu SAD sa ukrštenim linijama nišana u nameri da pokaže da se nada da će politički napasti svoje protivnike na političkoj sceni, ali je ta stranica kasnije uklonjena.


Kastro je, takođe, spomenuo nekoliko stvari oko kojih se ne slaže sa SAD - svoje uverenje da bi Arizona po pravu trebalo da pripada Meksiku i kontroverzni američki zakon o imigrantima.


Fidel Kastro (84) odstupio je, najpre privremeno, a zatim i trajno, sa mesta kubanskog lidera 2006. godine. Ostao je šef Komunističke partije i povremeno objavljuje tekstove u državnim medijima.

Napadač koji je u Tusonu, tokom govora kongresmenke Gifords, ubio šestoro a ranio 13 ljudi, Džerad Lofner (22), uhapšen je, dok policija traga za njegovim saučesnikom.

2024 © - Vesti online