Nedelja 09.01.2011.
19:18
Vestionline

''Spisak branitelja? Tako nešto ne postoji''

Josipović je pozvao državna tela da, u okviru nadležnosti i međunarodne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, učine sve da se slučaj Purda reši što pre, zakonito i pravedno, uz poštovanje normi domaćeg i međunarodnog prava.

Demantuje postojanje takvog spiska: Ivo Josipović
 


''Bilo bi dobro da se, na osnovu mogućnosti koje pruža međunarodno pravo, ako za to ima osnove, postupak protiv Purde sprovede u Hrvatskoj'', navodi se u saopštenju.

Na tom spisku se nalaze neke osobe osumnjičene i osuđene u Hrvatskoj za ratne zločine, ali i veliki broj osoba za koje ne postoji nikakav podatak o nezakonitim delima, navodi se u saopštenju.


Dodaje se da će Josipović podstaći dalje provere i saradnju nadležnih državnih tela Hrvatske i Srbije, radi pune međusobne informisanosti o postupcima koji se vode. U saopštenju se navodi da je Josipović razočaran što hrvatsko Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti koristi slučaj Purda za opravdavanje odbijanja objavljivanja Registra hrvatskih branitelja.


''Spisak treba objaviti na osnovu zakona i uz poštovanje potrebnog nivoa zaštite ličnih podataka, pa je Josipović ponovo pozvao vladu da predloži odgovarajući zakon o objavi registra'', zaključuje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online