Subota 08.01.2011.
23:15
Vestionline, B92

Ranjena kongresmenka u Arizoni

Ubijena dok je držala govor: Gabrijela Gifords
 

CNN je preneo da je portparolka bolnice u kojoj je ranjena kongresmenka smeštena Darsi Slejten negirala ranije tvrdnje "Foks Njuza" da je Gabrijela Gilfords preminula i izjavila je za "ABC Njuz" da je na operaciji.

Gabrijel Gifords, kogresmenka za osmi distrikt države Arizona, obraćala se svojim biračima u Sejfvej supermarketu kada je mlađi muškarac počeo da puca po okupljenima pogodivši Gifordsovu u glavu.

Prema svedočenjima očevidaca napadač je ispalio između 15 i dvadeset metaka na okupljene ljude, javili su američki mediji. Prema rečima prisutnih ljudi su počeli da zapomažu i beže.

Gifordsova je iako teško ranjena, izveštavaju mediji, davala znake života. Povređeni su u bolnicu prevezeni kolima hitne pomoći i helikopterima. Lekari se bore za živote nekoliko povređenih osoba.

"Gabrijel Gifords je živa. Nalazi se u operacionoj sali", izjavila je portparol bolnice u Tusonu Darsi Slejten i dodala da se još devet osoba nalazi u bolnici.

U istragu se osim policije uključio i FBI. Napadač, mladić star 28 godina, je uhapšen javili su američki mediji.

Povodom napada u Arizoni oglasio je i američki predsednik Barak Obama saopštivši da se radi o besmislenom i užasnom činu kome nema mesta u slobodnom društvu i pozvao amerikance da se mole za Gifordsovu, sve žrtve i njihove porodice.

Gabrijel Gifords (40) ponovo je izabrana u trećem mandatu na izborima u novembru. Ona je bila član lokalnog parlamenta pre nego što je izabrana za Kongres u Vašingtonu. Članica Predstavničkog doma Kongresa je od 2006. godine.

Gifordsova se naročito bavila i reformom imigracionih zakona, pitanjima ispitivanja na matičnim ćelijama i alternativnim izvorima energije. Podržala je reformu zdravstvnog osiguranja koja je uzburkala mnogo republikanskih duhova u SAD-u.

2024 © - Vesti online